Belföld

Egészségügy: letétben 2300 felmondólevél

A rezidensszövetség elnöke szerint a külföldön dolgozó orvosok hazatérnének, ha rendeznék végre a béreket.

Már csaknem 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe szerdáig a felmondólevelét. Ezek január elsejével „aktiválódnak”, ha addig nem történnek érdemi intézkedések az ágazat béreinek rendezése érdekében – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke csütörtökön Budapesten, a Világgazdaság című napilap által szervezett egészségügyi konferencián.

Papp Magor hozzátette: még másfél hónapig tart az akció, amelynek startjakor jelezte, háromezer felmondólevél szükséges ahhoz, hogy mozgalmukat sikeresnek lehessen nevezni. Kiemelte: megakadtak az ágazat vezetésével a dolgozók életpályamodelljéről, béreik rendezéséről szóló egyeztetések.

Úgy látja, hogy az egészségügyi államtitkárság részben forrás-, részben lobbierőhiány miatt nem tud fellépni az érdekükben, ezért több döntéshozóval is konzultálnak a jövőben. Lázár Jánost, a Fidesz, illetve Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét már meg is keresték.

A rezidensszövetség elnöke elmondta: a közelmúltban felmérést végeztek a külföldön dolgozó magyar kollégák körében. Ebből kiderült, hogy a bérek rendezése kulcsfontosságú lenne a számukra, ezzel összefüggésben a hálapénz visszaszorítása is nagyban motiválná őket a hazatérésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik