Belföld

Csak a legrászorultabbakat segíti majd a Nemzeti Eszközkezelő

A bankok az ingatlanok értékének legfeljebb a felét kaphatnák meg. Aki tudja, később visszavásárolhatja otthonát.

A Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényjavaslat célja, hogy gondoskodjon a szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatásáról – mondta a nemzetgazdasági tárca államtitkára a tervezet általános vitáját megnyitó expozéjában, csütörtökön, a parlamentben.

Cséfalvay Zoltán szerint az eszközkezelő megvásárolná az ingatlanokat, amelyben az érintettek bérleti díj fejében lakhatnának. A hitelező bankok a jelzáloggal terhelt ingatlan hitelszerződésben megállapított forgalmi értékének – az ingatlan településtípusától függően – 35-55 százalékát kaphatják meg vételárként.

Cserébe véglegesen elengedik a hiteladóssal szemben fennálló követelésének a vételárat meghaladó részét. Az államtitkár nyilvánvalóvá tette, hogy csak a legrászorultabbakat segíti majd a Nemzeti Eszközkezelő, de hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem tudni.

Megjegyezte: az előterjesztés lehetővé teszi azt is, hogy aki képes erre, az a későbbiekben visszavásárolhassa a házát, lakását.

MSZP: csalódást kelt a kormány javaslata

A fogyasztóvédelmi bizottság szocialista elnöke szerint az eszközkezelő csak másfél évvel az első bejelentés után kezdheti meg működését, és a kormányzati indítvány alapján kevés családon tud majd segíteni. A működésre a jövő évben szánt hárommilliárd forintból 1500-2000 család lakhatása biztosítható, ezért még a jelenlegi nehéz költségvetési helyzetben is legalább ennek tízszeresét kellene e célra fordítani.

Simon Gábor hozzátette: a gyermeküket egyedül nevelőkkel, illetve a gyermektelenekkel kellene bővíteni azok körét, akik segítséget kérhetnek. Rögzítenék, hogy a lakbér nem haladhatja meg az előző hat havi törlesztő részlet átlagának felét. Emellett két év helyett öt évre növelnék a lakások visszavásárlására rendelkezésre álló időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik