Belföld

Sötétségért kampányol a Jobbik

A Jobbik javaslatára lekapcsolják az emlékmű díszkivilágítását. 

Kapcsolódó cikkek

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 21 igen és 10 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a díszkivilágításról szóló rendelet módosítását. Eszerint újabb szobrok és emlékművek kapnak díszkivilágítást Budapesten. Így például a budai Várban lévő Görgey-szobor, a belvárosi Reagan-szobor és a kőbányai, Magyar Oltár elnevezésű millecentenáriumi emlékmű.

Emellett bővül a kör olyan elemekkel is, amelyeknek a műszaki átadása még nem történt meg. Ide sorolható az I. kerületi Horváth-kertben lévő Haydn- és Chopin-szobor, valamint a katyni mártírok óbudai emlékműve. Ezzel együtt – a Jobbik javaslatára – lekapcsolják a Károlyi Mihály-szobor díszkivilágítását.

Arról, hogy a módosítás mekkora pluszköltséget jelent, nem szólt a távirati iroda beszámolója. A fővárosi önkormányzat csaknem 300 szobor, épület, emlékmű díszkivilágítását üzemelteti, ezek között van a Bécsi kapu, az Erzsébet híd és a Lánchíd, a Sándor-palota, Szent Gellért püspök szobra, a Szent István-bazilika, az Országház és a Magyar Állami Operaház.

Felháborodtak a szocialisták

Felháborítónak tartja az MSZP, hogy a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége a Jobbik javaslatát elfogadva úgy határozott, hogy lekapcsolják Károlyi Mihály Kossuth téri szobrának díszkivilágítását. Horváth Csaba, a szocialisták budapesti frakcióvezetője szerdán a szobornál tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a döntés megtapossa az első köztársaság emlékét, és illeszkedik a demokrácia lebontásának folyamatába. Hozzátette: Tarlós István főpolgármester szavaiból világossá vált, hogy a díszkivilágítás megszüntetése után a Fidesz a Károlyi-szobor eltávolításához is hozzájárulását adja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik