Belföld

Orbántól módosítható Hoffmann műve?

Kormányfő kontra frakció vagy Fidesz kontra KDNP ellentét a köznevelés ügye?

Az Origo híre alapján a Népszava és a Népszabadság arról ír, hogy Orbán Viktor bizalmi kérdésként kezeli a köznevelési törvényt, a Magyar Nemzet szerint azonban az ügynek van másik olvasata is. A hangsúlyozottan nem oktatási, hanem köznevelési törvény kapcsán kialakult vitában immár nem teljesen egyértelmű, hogy Orbán Viktor ki mellé állt. Hoffmann Rózsa azt állítja, ő képviseli a kormányfő véleményét.

Az oktatási államtitkár szerint a 150 ezer pedagógusnak csak a töredékét képviselik azok a civil mozgalmak, szakszervezetek, amelyek bírálják a köznevelési törvényjavaslatot. Hoffmann az InfoRádióban egyetlen egyszer sem ejtve ki Pokorni Zoltán nevét azt mondta, nem „az illető úr”, vagyis a Fidesz vezérszónoka, egykori szakminiszter, hanem ő képviseli a kormány álláspontját. Szerinte az előterjesztés szakmaiságát megkérdőjelezni elfogadhatatlan, a leghangosabb bírálók ellen pedig akár becsületsértési pert is indíthatna, amit persze nem tesz.

Az államtitkár azt állította, a pedagógusoknak mellékes, ki a fenntartó, az pedig bagatell különbség, hogy az államé-e az intézmény és az önkormányzat veheti vissza, vagy a helyhatóságé, de átadhatja, ha nem tudja fenntartani. A cél egy olyan köznevelési rendszer megalkotása, amely elősegíti a gyermekek harmonikus testi, lelki, értelmi fejlődését, emellett támogatja a tehetséggondozást és megakadályozza a társadalmi leszakadást – tette hozzá Hoffmann Rózsa.

A Magyar Nemzet ugyanakkor úgy tudja, a törvényjavaslat körüli vita hátterében a Fidesz és a KDNP közötti ellentét feszül. A lap fideszes forrásai szerint a kereszténydemokraták „kiforgatva szivárogtatták” ki Orbán Viktor szavait, és megpróbálták úgy beállítani a helyzetet, mintha a miniszterelnök saját pártjával szemben foglalt volna állást. Állítólag a kormányfő csak annyit kért, ne az egész törvényjavaslatot nyilvánítsák alkalmatlannak. Orbán Viktor továbbra sincs a változtatások ellen, sőt bizonyos pontokon maga a kormány kér korrekciót – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik