Belföld

Mától szmogriadó, holnaptól büntetnek

Akár százezres bírságot kockáztat, aki holnap megszegi az autós közlekedés korlátozását.

Ma életbe lép a levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata Budapesten, a forgalomkorlátozó intézkedések csak csütörtök reggel hat órától érvényesek. A főpolgármesteri hivatal közleménye szerint tegnap már a főváros összes mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por mértéke. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható. Ezért a jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el, ami visszavonásig érvényes.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóan azt is bejelentette: a korlátozó intézkedések nem lépnek életbe akkor, ha a szerdai mérési eredmények alapján nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása. Ez csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

A már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én, csütörtök reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. A Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi. Az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki csütörtökön reggel 6 órától. Tarlós István felkérte a lakosságot, figyeljék a csütörtök reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelentsen.

Szerdán reggel Miskolcon is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. A város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szén-, fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépjárművek – főként a dízelüzeműek – használatát, s ha tehetik, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan.

A Borsod megyei Kazincbarcikán is jelentősen romlott a levegő minősége, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint jelentősen emelkedett a szálló por mennyisége az elmúlt 48 órában a levegőben. A helyi önkormányzat szóvivője azt mondta: a szálló por koncentrációja a Kazincbarcikán üzemelő automatikus mérőállomáson hétfőn 36 százalékkal, kedden 65,4 százalékkal haladta meg a riasztási küszöbértéket.

Életbe léptette a szmogriadó riasztási fokozatát szerdán a nyíregyházi önkormányzat – közölte a helyhatóság sajtószolgálata. A városban átmenetileg felfüggesztették az útburkolati jelek felfestését is a városban, hogy emiatt forgalmi dugók ne alakuljanak ki az utakon. A szabadtéri tűzgyújtási tilalom betartását fokozottan ellenőrzik, s felhívják a figyelmet a szennyezett levegő okozta egészségügyi kockázatokra is.

A szálló por ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, s a kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A veszélyeztetetteknek – a légúti, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, valamint az időseknek és a gyermekeknek – azt javasolják, hogy ilyenkor kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul.

A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik