Belföld

Nyolc településen veszélyes a levegő

Emelkedik a szálló por koncentrációja. Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban nem várható javulás.

Az OKI adatai alapján készült térképén Debrecen és Kazincbarcika mellett Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza is piros színnel szerepel, vagyis a szálló por koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, a levegő minősége veszélyesnek számít.

Kilenc település levegője számít egészségtelennek, ezért narancssárga színnel szerepel Győr, Várpalota, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Szeged, Salgótarján, Eger és Hajdúnánás.

Zöld színnel szerepel Sopron, Ajka, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Hernádszurdok, vagyis ott “kifogásolt” a levegő minősége. Az OKI térképén egyetlen települést sem jelölnek kékkel, vagyis a mérőállomások eredményei alapján egy település levegőjét sem minősítették elfogadhatónak.

Egyebek mellett a korszerűtlen autóbuszok cseréjét és részecskeszűrők felszerelését tartalmazza az a kormányzati intézkedési programcsomag, amelyet kedden ismertettek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) munkatársai az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. A program része olyan övezetek létrehozása is, ahová csak alacsony károsanyag-kibocsátású járművek hajthatnának be. Az uniós forrásokra épülő tervektől a szálló por koncentrációjának 15-20 százalékos csökkenését várják a szakemberek.

Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el Tarlós István főpolgármester, mert november 13-án és 14-én a főváros több mérőpontján elérte vagy meghaladta a küszöbértéket a szálló por koncentrációja, s a következő napon javulás nem várható. Tarlós István önkorlátozó intézkedésekre kéri fel a lakosságot és a légszennyezőket, a főpolgármester a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri. A fővárosban szerdán elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát.

Nyíregyházán szerdán várhatóan elrendelik a szmogriadó riasztási fokozatát. Miskolcon és Székesfehérváron ez már kedden megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik