Belföld

Matolcsy szerint elég lesz a 300 milliárdos tartalék

A kormány felkészült az eurózóna válságának elhúzódásából fakadó kockázatok kivédésére - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány alternatív makrogazdasági előrejelzéseket is kidolgozott, az ebből fakadó eltérések kezelésére a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő, összesen 300 milliárd forintot kitevő tartalékok elégségesnek bizonyulnak – derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

A tárcavezető szerint további, a 2012-es költségvetéssel kapcsolatban bejelentett bevételi és kiadási intézkedésekre nincs szükség. A kormány olyan költségvetési törvénytervezetet nyújtott be a parlamentnek, amely az EU gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa által felvetett problémákat kezeli. Olyan intézkedéseket fogadtak el, amelyek biztosítják, hogy az államháztartás hiánya a 3 százalékos referenciaérték alá kerüljön 2012-ben. Ezek kiváltják a tanács által egyszerinek minősített intézkedések kifutásának hatását.

Ezenfelül a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatban a kormány már figyelembe vette a világgazdasági környezet romlását, és a konvergenciaprogramhoz képest jelentősen lefelé módosított makrogazdasági előrejelzésre építette a költségvetést – áll a dokumentumban.

Matolcsy György szerint 2013-ban a Széll Kálmán Terv hatályba lépő megtakarításai ellensúlyozzák az ágazati különadók megszüntetésének és a bankadó megfeleződésének hatását. 2014-től kezdődően pedig már nincsenek olyan egyszerinek mondott bevételek, amelyek kiesése pótlólagos problémát jelentene a költségvetésnek, és további intézkedéseket tenne szükségessé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik