Belföld

A külügy szerint nem volt amerikai elmarasztalás

Prőhle: nem volt téma a diplomáciai tiltakozás a washingtoni tárgyalásokon.

Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára azt állítja, hogy a sajtóban megjelent értesülésekkel szemben az amerikai nagykövet és a kormányfő találkozója utáni washingtoni külügyi államtitkári szintű tárgyalásokon nem volt téma az esetleges tiltakozás, a demars.

A helyettes államtitkár az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden úgy nyilatkozott, hogy washingtoni tárgyalásain felmerült ugyan a magyarországi törvényalkotás folyamata, az esetleges tiltakozás kérdése azonban nem. Erről a tárca hamarosan írásos cáfolatot is kiad – hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy átadott-e jegyzéket Eleni Tsakopoulos Kounalakis Orbán Viktornak, úgy válaszolt, “nem adott át semmit, ezt maga a nagykövet asszony mondta”. A politikus kijelentette, a diplomata és a kormányfő találkozóját illetően arra kell hagyatkozni, amit maguk a résztvevők mondanak.

A demars, magyarul figyelmeztető tiltakozás, “mindenféle hivatalos nagyköveti lépést jelent”, “legyen az bármiért vagy bármi ellen”, így jóval semlegesebb szó annál, mint amilyen jelentést nyerhetett az elmúlt napokban a közvéleményben – állította Prőhle.

A Népszava szombaton írt arról, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis októberben szóbeli jegyzéket adott át Orbán Viktornak, kifejtve “a készülő sarkalatos törvényekkel kapcsolatos aggályokat, különösen azokat, amelyek az igazságszolgáltatás függetlenségére és a választási reformra vonatkoznak”. A diplomata hozzáfűzte: tárgyaltak továbbá az Egyesült Államok és Magyarország közötti erős és eleven együttműködésről. Arra a kérdésre, hogy ez valójában figyelmeztető tiltakozás volt-e, a nagykövet igennel válaszolt, de hozzátette, “semmilyen írásos dokumentumot nem adtam át a miniszterelnöknek úrnak” – írta a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik