Belföld

Nyolc napon belül kirúgható a pártelnök

Az MSZP kongresszusa elfogadta a párt új alapszabályát.


Fotó: Berecz Valter

Az MSZP szombati kongresszusa elfogadta a párt új alapszabályát – ezt Mesterházy Attila jelentette be a rendezvény szünetében. A küldöttek 80 százaléka, 400 fő jelent meg a Syma csarnokban, háromszáznegyvenen szavaztak; az eredmény: 334 igen, 6 tartózkodás, zérus nem.

Az alapszabály 58 pontjából 45 módosult. Egyetlen javaslatot utasított vissza a legfőbb szocialista grémium: a pártelnök és a megyei elnök közvetlen, párttagok általi választását. Így e titulusra eztán is a kongresszusi küldöttek emelnek vezetőt – döntöttek a kongresszusi küldöttek.

Újdonság, hogy a jövőben – bizonyára a Gyurcsány-afférból okulva – gyorsítva zajlanak majd az esetleges kizárások. Mostanáig négy fellebbezési fórum létezett, melyeken akár másfél évig is elhúzódhatott az eljárás. Mától mindössze két szint létezik, a második, a végső, a nap folyamán a küldöttek által megválasztandó, öttagú Országos Etikai és Fegyelmi Tanács, melynek vezető tisztségviselők ügyében mindössze nyolc napja lesz majd a határozathozatalra.

Régiek, viszlát!

Az alapszabály módosítása után Mesterházy szólt az egybegyűltekhez. Kongresszusi beszédének hangsúlyos része volt, hogy a múlt hibáiért Gyurcsányt terheli felelősség. Félnivalója viszont másoknak is van. „Új politika, új struktúra” épül az MSZP-ben, amihez új szereplőkre van szükség – ezt mondta a pártelnök. „Mindenkire számítunk, de nem ott, ahol az elmúlt húsz évben.” Mesterházy kérte a „régieket”, hogy „kicsit lépjetek hátra, és a háttérből segítsetek”.

Mesterházy Összefogás az új köztársaságért címmel kiáltványt hozott a kongresszus elé, melyet társadalmi vitára kíván bocsátani. Programot a tervek szerint jövő május elsején, „a baloldal legnagyobb ünnepén” hirdet majd az elnök.

A párton belül ismét ügyvivői rendszert kíván létrehozni Mesterházy, ezzel „erősítve a szakmai munkát”. Továbbá: még az Országgyűlés téli szünete előtt tisztújítás lesz a frakcióban, a tavaszi pártkongresszuson pedig túlesnek a totális tisztújításon, melynek eredményeként „feláll a csapat, mely elvezeti a pártot a 2014-es győzelemig”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik