Belföld

Az SZDSZ mint vezérhajó

A jelentéktelenségbe süllyedt párt ünnepli önmagát, programot ír, és az Orbán kormány leváltásáról álmodik.

Az SZDSZ deklarált politikai célja, hogy 2014-ben a jelenlegi politikai rezsim helyett egy demokratikus, a jogállamot tiszteletben tartó erő alakíthasson kormányt – mondta Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke a párt budapesti születésnapi rendezvényén szombaton.

A 2014-es az országgyűlési választásokon mindazon társadalmi csoportok, amelyek “az Orbán- rezsim leváltását várják”, az összefogáspárti politikai erőket fogják támogatni, és azokat büntetni, akik ezt külön próbálják meg elérni. A szabad demokraták arra készülnek, hogy egy olyan összefogást támogatnak majd, ahol hangsúlyosan jelen vannak a liberális értékek – emelte ki Szabadai Viktor, hozzátéve: egyelőre nem tudja, hogy a jelenlegi pártok közül kivel köthetnének szövetséget. Most az a feladatuk, hogy kialakítsák saját programjukat, és amikor ez már a többi erőnél is kikristályosodott, akkor lehet arról beszélni, hogy ki képviselheti az általuk vallott értékeket a következő választásokon – mondta.

A Szabad Demokraták Szövetsége alapításának huszonharmadik évfordulóján tartott országos tanácsülésen Béki Gabriella és Mécs Imre, a párt alapítói is beszédet mondtak. Mécs Imre arról beszélt: a rendszerváltáskor az egyik „legdemokratikusabb keretet” hozták létre. Boldogok voltak, amikor sikerült kikiáltani a köztársaságot 1989. október 23-án, és „ennek a vezérhajója az SZDSZ volt, ezért nem szabad hagyni, hogy elsüllyedjen” – fogalmazott. „

Ajánlott videó

Olvasói sztorik