Belföld

Tanyát vert a kormány a kereskedelmi rádiókban

Elsöprő arányban uralják a kormányról szóló információk a Class és a Neo FM politikai híreit – derül ki egy kutatásból.

A Class FM-en az összes hír mindössze 14, a Neo FM-en 26 százaléka foglalkozik belpolitikai témákkal, és azok zömét mindkét csatornán a kormányról szóló hírek alkotják – derül ki a Policy Solutions november 3 -9. között végzett vizsgálatából.

A politikai hírek tekintetében a Class FM 92 százalékban foglalkozik a kormányzati ügyekkel. Az ellenzéki pártok alig jutnak szóhoz. A vizsgálat ideje alatt az MSZP a politikai hírek 3 százalékbában szerepelt, az LMP és a Jobbik viszont egyszer sem.

A Neo FM valamivel több lehetőséget biztosít a politikának, de a kormányzati oldalról szóló hírek itt is döntő többségben vannak. A Fidesz mint párt 11 százalékban, az MSZP és a KDNP 4 százalékban, az LMP 3,5 százalékban jelent meg a hírekben. A Demokratikus Koalíció megalakulásának újdonsága magyarázhatja, hogy az új párt is 4 százalék körüli arányt tudott elérni. A Jobbik viszont a Class FM-hez hasonlóan a Neónál sem kapott egyetlen másodpercnyi műsoridőt sem a vizsgált időszakban.

A két nagy kereskedelmi rádió hírműsoraiban a politikusok saját hangjukon szinte egyáltalán nem jutnak szóhoz, a politikusi hangbejátszások alapvetően nem jellemzőek.

A hírek tálalási módjáról azt állapította meg az elemzés, hogy a Neo jóval erőteljesebb hangot használ, vagyis határozottabban felvállalja a kormány kritikáját, míg a Class általában semleges hangot üt meg és nem foglal állást a kínos ügyekben.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik