Belföld

Orbán Viktor-alkalmazás a neten

Orbán Viktor applikációból értesülhetünk a jövőben a miniszterelnök legújabb külföldi útjairól, de olvasgathatjuk a kormányfő beszédeinek legfontosabb idézeteit, sőt videókat is nézegethetünk. Kétszeres áron.

Jó hír, hogy az okostelefonok tulajdonosai mostantól külön applikáción keresztül értesülhetnek a miniszterelnök külföldi hadjáratairól, hazai áldozatvállalásáról és legújabb nyert csatáiról az IMF ellen. Az Orbán Viktor applikáció egyelőre elég fapadosnak tűnik, ráadásul nem ez az egyetlen baja, de talán 2012 az elrugaszkodás éve lesz. Teszt.

Most egyet kap, kettő áráért!

Bár az online áruházban 0,79 eurós áron vásárolhatjuk meg a miniszterelnöki alkalmazást, az értesítő SMS szerint már 1,98 eurót tűnt el a bankszámlánkról a megrendelés után. Kutattuk az okát, de sem Kósa Lajos, sem Szijjártó Péter nem nyilatkozott ma reggel görög válságról és csődközeli helyzetről, az euró szelíden kókadozik a 312-es árfolyamon. Így inkább betudjuk a vadkapitalisták rabló módszereinek és cserébe még véletlenül sem írjuk le az almás szolgáltatócég nevét.

Az applikációban öt rovatot találhatunk. Az elsőben a miniszterelnök wikipédiás és hivatalos életrajzait találjuk, melyek kimerítő részletességgel tárgyalják a kormányfő életét és karrierjét. Például megemlítik, hogy Orbán Viktor “1988 áprilisától a Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa, majd 1989-90 között az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális politikai filozófia történetét tanulmányozza”. Know your enemy, vagymi, ahogy az angolt művelt mondaná.

Reformkommunista barátok

Ezzel a rovattal még nem is lenne különösebb gond, sokkal inkább szemet szúr a következő, melyben a kormányfő fontosabb beszédeinek videófelvételeit nézhetjük, hallgathatjuk újra. Azt hinné az ember, hogy itt aztán van miből meríteni, de mindössze nyolc videó szerepel listán. A legfontosabb, a Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszéd mellett bálványosi szabadegyetemezés és az inkriminált Cohn-Bendit beszédre adott válasz is szerepel, viszont nyomát sem találjuk például a március 15-i, a brüsszeli diktátumokat sutba hajító lánglelkű szónoklatnak.

Az idézetek rovat különösen érdekes része az alkalmazásnak, itt kronológiai szekciókra osztva tudjuk megnézni, milyen ellenérzései voltak a mostani miniszterelnöknek 89-ben a pártalapítással kapcsolatban és mit gondolt a reformommunistákról, például Stumpf Istvánról. Az egyházak állami támogatása ellen is felszólal az akkori ellenzéki liberális párt képviselői. Érdemes oda-vissza ugrálni tíz-tizenöt évet.

A lényeg

A ViktorTV részlegen elvileg egy szűkre szabott sajtószemle szerepelne videófelvételekkel, ám ez láthatóan viszonylag ritkán frissül, legutolsó bejegyzése a szeptemberben az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásaira adott viszontválaszait tartalmazza.

A Facebook rész pedig egyenes összeköttetést biztosít a kormányfőnek a közösségi oldalon futtatott mikroblogjával. Ez a legnaprakészebb és talán leghasznosabb eleme az Orbán Viktor applikációnak, valóban friss, ropogós fényképekkel a londoni Lord Mayor-al történt találkozásról. Installálás után az alkalmazás megkérdezi hozzájárulunk-e, hogy a miniszterelnöki app információkat kapjon aktuális lokációnkról, de a mardosó kíváncsiságnak ellenállva nemet mondtunk, így ennek hasznosításáról nem tudunk nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik