Belföld

Megszűnik a rokkantsági nyugdíj

Rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék sem lesz. A kormány a rehabilitációra és a foglalkoztatás elősegítésére összpontosít a jövőben.

Átalakítják a rokkantsági nyugdíjrendszert, mert a jelenlegi szisztéma fenntarthatatlan, pazarló, átláthatatlan és folyamatosan államadósságot generál – közölte sajtótájékoztatóján a kormányszóvívő. Giró-Szász András bejelentette: megszűnik a rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék és az átmeneti járadék. Ezek helyett egységes táppénzszerű ellátást vezetnek be.

Ennek két része: a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. A szerdai kormányülésen elfogadták a nyugdíjrendszer átalakításához kapcsolódó új intézményrendszer koncepciójáról szóló előterjesztést, és egyben a kormány elrendelte az előterjesztéshez kapcsolódó törvényjavaslat kidolgozását.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára elmondta: jelenleg több mint 900 ezren kapnak rokkantnyugdíjat vagy ahhoz hasonló ellátást, és „ezt az ország nem bírja elviselni”. Soltész Miklós szerint aki a nyugdíjkorhatárt elérte, az nyugdíjasként fogja megkapni a továbbiakban a támogatását. Mindazok, akik a nyugdíjkorhatár alatt vannak, azok vagy rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátást kapnak majd.

Jön a felülvizsgálat

Mindazoknak, akik a jelenlegi hármas egészségkárosodási csoportos rokkantsági nyugdíjban részesülnek – 110 ezren vannak – felülvizsgálatra kell jelentkezniük. A vizsgálatok nyomán akik rehabilitálhatók azok rehabilitációs ellátást kapnak majd, akik nem rehabilitálhatóak, azok rokkantsági ellátást. Ugyanez vonatkozik a rendszeres szociális járadékban részesülő személyekre, akik 84 ezren vannak. A rokkantsági ellátás mértéke nem változik.

Akiket nem érint az új szabályozás

Az államtitkár hangsúlyozta: az átalakítás nem érinti azt a 384 ezer embert, akik a nyugdíjkorhatár felett vannak, és mindazokat, akik rokkantsági ellátásban részesülnek az egyes és a kettes csoportba besorolva, ők 65 ezren vannak. Továbbá nem érinti a jelenleg átmeneti járadékban részesülő embereket, és azokat sem, akik a jelenlegi hármas rokkantsági csoportba tartoznak, de öt évvel a nyugdíjkorhatár előtt állnak. Ők is ugyanazt az összeget kapják majd, mint eddig, rokkantsági ellátás néven.

Könnyítés a munkáltatóknak

Ha valaki a rehabilitációs ellátás mellett dolgozik, akkor az ellátást fel kell függeszteni. Aki rokkantsági ellátást kap, dolgozhat, de a támogatást fel kell függeszteni, miután éves fizetése eléri a minimálbér tizennyolcszorosát. Közölte azt is, hogy a tranzitfoglalkoztatás keretében a vállalkozások három évig, az elsőben száz, a második évben kilencven, a harmadik évben pedig nyolcvan százalékos támogatást kaphatnak majd az államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik