Belföld

Kivilágítanák Ronald Reagant

Újabb szobrok és emlékművek kaphatnak díszkivilágítást Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán elfogadja az erre vonatkozó javaslatot.

Az indítvány szerint díszkivilágítást kapna a budai Várban lévő Görgey-szobor, a belvárosi Reagan-szobor és a kőbányai, Magyar Oltár elnevezésű millecentenáriumi emlékmű. Emellett bővül a kör olyan elemekkel is, amelyeknek a műszaki átadása még nem történt meg. Eszerint díszkivilágítás kap majd egyebek mellett az I. kerületi Horváth-kertben lévő Haydn- és Chopin-szobor, valamint a katyni mártírok óbudai emlékműve.

A javaslat szerint a díszkivilágítás üzemeltetési költségei rendelkezésre állnak. György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes előterjesztésében úgy fogalmazott: ez “nemcsak költség a főváros számára, hanem többirányú bevételt is jelent”. Indoklása szerint “a budapesti lakosok és a turisták szubjektív közérzetének, hangulatának kedvező befolyásolásán túl” a közvetett hatás lemérhető a turizmusból származó adóbevételekből is.

A fővárosi önkormányzat csaknem 300 szobor, épület, emlékmű díszkivilágítását üzemelteti, ezek között van a Bécsi kapu, az Erzsébet híd és a Lánchíd, a Sándor-palota, Szent Gellért püspök szobra, a Szent István-bazilika, az Országház és a Magyar Állami Operaház.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik