Belföld

25 ezer lakcímről jelentkeztek még összeírásra

A területi népszámlálási irodákban "hatalmas erőkkel folytatódik a munka" - közölte a KSH.

Csaknem 25 ezer lakcímről jelentkeztek a pótösszeíráson november első napjaiban, hogy adatot szolgáltassanak, és kitöltsék a rájuk vonatkozó lakás- és személyi kérdőíveket – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője csütörtökön.

Virágh Eszter úgy fogalmazott: a lakosság számára véget ért ugyan a népszámlálás, és már számlálóbiztosok sem járják az utcákat, de a területi népszámlálási irodákban “hatalmas erőkkel folytatódik a munka”.

A szóvivő kiemelte: most zajlik a mintegy 40 ezer számlálókörzeti dosszié átadása-átvétele, és egyúttal a címek és a hozzájuk tartozó kérdőívek “teljes körű” ellenőrzése. A népszámlálást ugyanis ennek megállapítása után lehet csak hivatalosan lezártnak tekinteni – hangsúlyozta.

November végéig a majdnem ötszáz területfelelős és a hozzájuk tartozó mintegy nyolcezer felülvizsgáló azt ellenőrzi, hogy minden címről érkezett-e információ, és minden címen annyi személyi kérdőívet töltöttek ki, ahány lakót ott jeleztek a válaszadók. A “percre pontosan beosztott ütemezésben zajló munka” december elejére fejeződik be, amikor a kérdőívek rendezett kötegei bekerülnek a KSH megyei központjaiba a feldolgozás előkészítésére – magyarázta.

A kedden lezárult népszámlálási pótösszeíráson azoknak kellett részt venniük, akik kimaradtak az összeírásból. Jelentkezhettek a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál, ott válaszolhatták meg a kérdőíveket. A pótösszeírásban azok is részt vehettek, akik korábban megtagadták a válaszadást. Szabálysértési eljárást azok ellen indíthatnak a helyi jegyzők, akik véglegesen visszautasították az adatszolgáltatást.

Az október 1. és 31. közötti népszámláláson a háztartások csaknem kétharmadában számlálóbiztos közreműködésével válaszolták meg a kérdéseket, majdnem minden ötödik háztartásban interneten szolgáltattak adatot, és voltak olyanok is (16 százalék), akik arra vállalkoztak, hogy saját maguk papír kérdőívet töltenek ki – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik