Belföld

Orbánék milliókért szembesültek magukkal

Hatmillióért készült tanulmány a kormány egyéves teljesítményéről – írja a Népszabadság.

A Navracsics Tibor által irányított közigazgatási tárca szerződéses listája szerint a kormány hatmillió forintért felmérést rendelt egyéves teljesítménye vizsgálatára a Forsense Kft.-től. Ennek keretében a Forsense július végétől mélyinterjús és kérdőíves felmérést végzett kormányzati tisztviselők, állami vezetők és állami vállalatok vezetői körében. A Forsense onnan ismert, hogy 2009 végéig a Századvég Alapítvánnyal közösen készített politikai közvélemény-kutatásokat – emlékeztet a Népszabadság.

A lap próbált betekintést kérni az elkészült tanulmányba, megtudni, milyen eredményekre, következtetésekre jutottak, de ezt azzal hárította el a minisztérium, hogy a feldolgozás még folyamatban van. A tárca szerint a tanulmány célja az volt, hogy feltérképezze a kormányzati rendszerben és a közigazgatás különböző területein dolgozó vezetők véleményét az új kormányzati struktúráról, felmérje a kormány működéséről, a minisztériumok közötti koordinációról szerzett tapasztalatokat az elmúlt hónapok gyakorlata alapján, illetve a megkérdezettek attitűdjei mentén képet alkosson a működés erősségeiről, gyengeségeiről, a benne rejlő lehetőségekről és problémákról. Az így kapott adatokat a közigazgatás megújítását szolgáló Magyary-program megvalósításakor később használják fel.

A minisztérium stratégiai tanácsadói szerződést kötött 2010 második felétől 2011 végéig Balatoni Monikával. Ő egyébként a tárca háttérintézményeként működő rendezvényszervező cég, a Hungarofest kreatív és stratégiai igazgatója. A legutolsó, 2011 második félévére eső 4,5 milliós megbízási szerződést a napokban tették közzé.

A minisztérium honlapján elérhető adatok szerint Balatoni stratégiai tanácsot ad a kormányprogramhoz, tárcamunkatervekhez, az országkép kialakításához, a lakossági kommunikációs stratégia kialakításához. Közreműködik a stratégiai kapcsolatépítésben a kulturális elittel és a meghatározó értelmiségi körökkel, segíti a Navracsics Tiborhoz tartozó minikampányok felépítését. A minisztérium 2010 második felétől áll szerződésben Balatonival, 2010-ben 4,3, 2011 első felében 4,5 millió forintot fizetett tanácsaiért.

Balatoni egyébként színházi rendező, dramaturg és színházi újságíró. Az interneten olvasható önéletrajza szerint a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházban dolgozott dramaturgként, innen Kerényi Imre rendező hívta a Madách Színházba. (Mestere jelenleg miniszterelnöki megbízottként szervezi az új alaptörvény díszkiadásának munkálatait.) Ő rendezte 2010-ben az augusztus 20-i ünnepség fő művét, az árvízkárosultak megsegítésére írt Összefogás Dalát, az ő nevéhez kötik a legtöbb állami ünnepség koncepciójának kitalálását. 2010 második felétől a Hungarofest kiemelt feladatai közé tartozik többek között az állami emléknapok és nemzeti ünnepek lebonyolítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik