Belföld

Bedől a fő vád Hunvald ellen?

A volt erzsébetvárosi polgármester elleni legsúlyosabb vádat, a kerületi ingatlanok áron aluli értékesítése miatti bűnszervezetben elkövetett csalást cáfolja egy szakvélemény – írja a Népszava.

A bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő napokban elkészült szakvéleménye cáfolja a kerületi ingatlanok áron aluli értékesítését, amire az ügyészség a Hunvald elleni maffiavádat alapozta. A volt polgármester védője a lapnak  megerősítette: a szakértő az ingatlanok értékét, ha nem is fillérre, de hibahatáron belüli eltéréssel, közel azon az értéken határozta meg, amelyen annak idején – az épületek elidegenítése előtt – az önkormányzat által felkért értékbecslő, aki szintén az ügy vádlottja lett.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Sebes Péter közölte: a most elkészült szakvélemény nagyon alapos munka. Az alapján a végkövetkeztetés, hogy a vádhatóság állításával ellentétben nem történt értéken aluli ingatlanértékesítés. Sebes emlékeztetett: hiába kérték többször, hogy az ügyészség rendeljen ki értékbecslőt. Ha az ügyészség kezében lett volna egy, a mostanihoz hasonló dokumentum, nem lett volna jogi alapja védence csaknem 3 éves előzetes letartóztatásának, ma sem lenne ellene érvényben lakhelyelhagyási tilalom.

Az idén áprilisban kezdődött büntetőperben a Hunvald elleni vád egyik fontos megállapítása volt, hogy az MSZP-s politikus polgármesterként tudatában volt a “manipulált” értékbecsléseknek, és ezekkel szándékosan megtévesztette a képviselő-testület tagjait. Sőt, később az ügyészség azt is a terhére rótta, hogy a nyomozást kívánta befolyásolni azzal – ezért is volt szükség 2008 februári őrizetbe vételére -, hogy az önkormányzattal kontrollbecslést készíttetett, azt, amelynek megállapításait a mostani szakértői anyag szintén megerősítette. A Népszava úgy tudja, az igazságügyi szakértőt november 22-23-án hallgatja meg a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik