Belföld

Országos tiltakozó akció az új munka törvénykönyve ellen

Az LMP azt javasolja a választóknak, levélben kérjék meg egyéni képviselőiket, szavazzanak a tervezet ellen a Házban.

Az LMP országos tiltakozóakcióba kezd annak érdekében, hogy a parlament ne fogadja el az új munka törvénykönyvét – jelentette be kedden az ellenzéki párt fejlesztéspolitikai szakszóvivője. Szabó Zsolt elmondta: szeretnék, ha a választók közül minél többen írnának levelet vagy e-mailt az egyéni országgyűlési képviselőiknek, arra kérve őket, hogy ne szavazzák meg a jogszabályt. Hozzátette, hogy pártjuk honlapjára feltettek egy mintalevelet is, amely mellett található egy, a képviselők hivatalos elérhetőségeit tartalmazó dokumentum is. Reményeik szerint sikerül egy olyan „kritikus tömeget” mozgósítaniuk, amelyik ráveszi a „fideszes törvénygyárat” arra, hogy ne támogassa a javaslatot.

Kaufer Virág képviselő megismételte korábbi álláspontjukat, amely szerint a kormány arra használja a Munka törvénykönyvét, hogy kiszolgáltatottabbá tegye a munkavállalókat. Hozzátette, üdvözlik, hogy az időskorú és a kisgyermekes munkavállalók helyzete nem romlik a jogszabályban. Azzal viszont nem tudnak egyetérteni, hogy a törvény alapján többet kell majd dolgozni kevesebb pénzért, továbbá gyengül a munkaadókkal szembeni érdekérvényesítési képesség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállalóknak, az őket ért érdeksérelem esetén, sokkal nehezebb lesz a bíróságon érvényesíteni az igazukat. Hangsúlyozta, hogy az LMP a szakbizottságban sem támogatta a javaslatot, és a parlamenti vitában is mindent megtesz majd, hogy azt ne fogadják el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik