Belföld

Nem tágít a szmog Nyíregyházáról

A levegő minőségének romlása miatt szerdán ismét érvénybe lép a szmogriadó riasztási fokozata a városban.

A szálló por átlagkoncentrációja a városban már hétfőn meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket, a keddi mérési eredmények pedig ennél is rosszabb értékeket mutatnak –  indokolta a döntés okát Kovács Ferenc polgármester. Ugyanakkor biztatónak nevezte, hogy a meteorológiai szolgálat csütörtökre és péntekre újra szeles időt prognosztizál, így a hét végére akár meg is szüntethetik a riasztást.

A levegő további romlásának megelőzése érdekében szerdától ismét tűzgyújtási tilalmat vezetnek be, ennek értelmében kerti hulladékot és avart sem lehet majd égetni. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület-felügyelet munkatársai folyamatosan járőrözni fognak és ellenőrzik a tilalom betartását; az ezt megszegőket helyszíni bírsággal sújthatják.

A városban felfüggesztik a fényvisszaverő zebrák felfestését, hogy a munkálatok ne okozzanak nagyobb forgalmi dugókat, a lakosságot pedig arra kérik, lehetőleg mellőzzék a dízelüzemű gépjárművek használatát.

Nyíregyházán ezt megelőzően október 30-tól november 7-ig volt érvényben a szmogriadó riasztási fokozata.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet adatai szerint jelenleg Nyíregyházán és a Borsod megyei Putnokon számít veszélyesnek a levegő, itt 100 mikrogramm fölötti a szálló por köbméterenkénti koncentrációja, így ezt a két települést az intézet piros színnel jelöli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik