Belföld

Milliókat követel a magyar világsztár

Milliókat követel a magyar világsztár

Markó Iván világhírű. De legalábbis nemzetközi hírű. Ez volt annak a mai pernek a témája, amit Markó Iván és a Fesztivál Balett indított a Revizor kritikai portál ellen.


Fotó: Neményi Márton

Kisebb tömeg a bíróságon. Markó Iván sehol. Králl Csaba újságírót Csáki Judit, a portál főszerkesztője nyugtatja. A tárgyalás megkezdése után vagy 10 perccel fut be a táncművész. A sorok között elterjed, hogy csak a személyi igazolványáért ugrott haza, a bíróságon nem elég, ha valakinek ismert az arca. Nagy csomagokkal érkezik, azt suttogják, az összes kitüntetését magával hozta. A periratban mindenesetre megemlíti a világhírnév bizonyítékai között a Kossuth díjat, a Halhatatlanok társulatában kapott örökös tagságát, érdemkeresztjét, és még Príma Primissima díját is.

A tények
A portálon Králl Csaba Trafó: Ez itt a vég? Nyílt levél Bozsik Yvette-hez, címmel közölt egy írást. Ebben megemlíti Markó Ivánt is. „Markó Iván pedig Markó Iván, aki még mindig abban a hiszemben él, hogy ő a messiás – a szakmában és országhatárainkon kívül sehol sem jegyzett Fesztivál Balett élén.” „Egyébként meg: vajon nem kellemetlen számodra, hogy Markó Ivánéval együtt említik a nevedet, aki úgy világhírű koreográfus (lásd Szőcs Géza felszólalását), ahogy én világhírű zsurnaliszta, és amit ő képvisel, az köszönő viszonyban sincs azzal, amit Te a kortárs művészetről gondolsz? Persze, Markó csináljon azt, amit akar, szíve joga, de Te kész vagy összebútorozni a nyolcvanas évekkel?” És ez volt, ami annyira felháborította Markót, hogy beperelte a lapot.

Békét!

 

Dr. Pataki Árpád bíró edzett. Ítélkezett már Geronazzo Mária és Hajdú Péter személyiségi jogi vitájában, de a Gárda-perben is. Az iratok ismertetése után halkan próbálja rávenni a feleket a megegyezésre. Szerinte méltatlan azon vitatkozni, hogy a felperes világhírű-e. Azt meg végképp nem tudja eldönteni a bíróság, hogy a Markó Iván a 80-as éveket képviseli vagy sem.


Králl Csaba, az ominózus cikk írója és a Markót támogató táncosok
Fotó: Neményi Márton

Világhíres Magyarok

A szólásra emelkedő Markó ezek után megértve a bírót, fontosnak tartotta kiemelni, hogy „itt nem egy darabnak a művészi kritikájáról van szó, hanem egy életműnek és egy együttesnek a létezéséről.” Persze gyorsan hozzátette, hogy ha csak arról lett volna szó, hogy ő maga világhírű-e vagy sem, akkor nem lenne per.

„De itt megtámadták a fesztivál balettet is.”

Ezek után a döbbent bírónak átnyújtotta bizonyítékként a Világhíres Magyarok című könyvet, felhívva a figyelmet arra az aprócska tényre, hogy maga is a lajstromozottak között van. Véleménye szerint már a könyv ténye is elég ahhoz, hogy kiderüljön, hazudik-e a Revizor. Markó Iván a perre készülve alaposan átgondolta életét. „Amikor 18 évesen…” kezdett bele a részletes szakmai életrajzába. Pataki bíró pedig rémülten próbálta megszakítani a 46 éve pályán lévő művészt. „Köztudomású tény, hogy Ön nemzetközi hírű balett művész!” Kiáltott fel. Markó Iván pedig elégedett mosollyal vágta rá, hogy hát pont „ez lett megtámadva bíró úr”!


Nem az a lényeg, hogy híres-e
Fotó: Neményi Márton

Pataki bíró érezvén, hogy olyan talajra tévedt ahol egyetlen paragrafus sem siet a segítségére, megpróbálta elmagyarázni a művésznek a különbséget tényállítás és véleménynyilvánítás között. A per ugyanis erről szól, nem a világhírről. A vélemény (néha sajnos) szabad. Markó azonban azonnali színvallásra kérte a bírót, aki válaszában cinikusan megjegyezte, az eljárás elején nem szokás megmondani az ítéletet. Majd belelapozott a Kossuth kiadó színes kiadványába a világhíres magyarokról.

Voltunk mindenhol.

Volt is ideje megismerkedni nemzetünk nagyjaival, mert ezután következett a fesztivál balett teljes pályafutásának bemutatása a kismartoni fellépéstől a mexikói turnéig. Pataki bíró türelmesen hallgatta, a könyvből csak egyszer emelte fel fejét: a beszámoló egy pontján határozottan, de udvariasan utasította el Markó Iván ajánlatát, egy 8 perces, CNN által készített riport megtekintésére, a világhírnevet bizonyítandó. Markó Iván még hosszasan sorolta a fellépéseket és elismeréseket, zárásként pedig fontosnak tartotta kiemelni, hogy az őt lesajnáló portál az elmúlt években mekkora államit támogatásból gazdálkodhatott. A bíró megjegyezte, hogy „lassan már úgy tűnik, hogy azért kaptak sok millió forintot, hogy Önt rágalmazzák.” „Hát lehet! Ki tudja?!” vágta rá a művész.

Most aztán nagyon figyeljen

A művész tényleg alaposan készült, tanulmányozta a főszerkesztő facebook profilját is, és végül idézett is onnan, felhívva a tisztelt bíróság figyelmét arra, hogy „na, most aztán nagyon figyeljen”. „Feltételezze, hogy a bíróság figyel arra, amit mond!” Szúrta keresztül tekintetével Pataki bíró a táncművészt. És ami ezután következett, láthatóan meglepte. Markó ugyanis egy olyan bejegyzést olvasott fel, amelyben Csáki Judit főszerkesztő többek között azt írja, hogy a bíró, „régi ismerőse szmájli”.


A “régi ismerős”
Fotó: Neményi Márton

A zavart bíró elfúló hangon közölte, hogy azon kívül, hogy olvassa Csáki kritikáit, nem ismeri. Vagyis soha nem találkoztak és a köznapi értelemben nem ismerősök. Később Csáki is hozzátette, hogy csak arra utalt, hogy több peréről tud a bírónak, de valóban nem találkoztak soha. Majd ezt a tényt is jegyzőkönyvezték.

Érezhetően feszülté vált a hangulat.

A portál főszerkesztője elmondta, hogy a szerkesztőség kész a békülésre. Ha a táncművész szeretné, szívesen lehoznak tőle is egy nyílt levelet, sőt ha akarja, segítenek annak megírásában is. Mégiscsak abból élnek, hogy írnak. Volt már példa arra, hogy egy kritika bántott valakit, és amikor az illető tollat ragadott, és megírta válaszát, természetesen azt is közölték. Azt persze nem szeretnék a per tárgyává tenni, hogy Markó vajon világhírű-e.


Csáki Judit kész békülni
Fotó: Neményi Márton

A bíró újra békíteni próbált- felvetette, hogy olcsóbb lenne, ha mindenki hazamenne és mással foglalkozna. Volt már ilyen.

De most nem pont így lett.

2 millió

Markóék még gondolkodnak, megfontolás tárgyává teszik, elég-e a válaszcikk, vagy követeljenek inkább 2000000 azaz kettő millió forintot. A bíróság 15 napot adott az egyezkedésre. Ha addig nem sikerül definiálni a világhírnév kritériumait, és meghatározni, hogy ez alapján Markó Iván a halmaz része-e, akkor folytatódik a per. Kifelé menet a Hír24-nek még elmondja, hogy a békés megegyezés híve, de ezt természetesen meg kell beszélnie a Fesztivál Balett tagjaival is.

Olvasói sztorik