Belföld

LMP: Meggyes Tamás mondjon le

A honatya, Esztergom volt polgármestere, tagja az egyik önkormányzati cég felügyelő bizottságának, amivel törvényt sért.

Az LMP felszólítja Meggyes Tamást, hogy adja vissza mandátumát, miután – ahogy az ellenzéki párt közleménye fogalmazott – „hivatalosan is összeférhetetlenné vált”. Szilágyi Péter országgyűlési képviselő és Falusi Norbert önkormányzati ügyvivő emlékeztetett rá, hogy a képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a politikusok nem lehetnek felügyelő bizottsági tagok az önkormányzati tulajdonú cégekben. Ezzel szemben Meggyes Tamás 2011. május 2. óta lát el ilyen tisztséget a száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben.

Az ellenzéki politikusok azt is kérik Meggyes Tamástól, hogy az összeférhetetlenségi ok keletkezése óta kapott több mint 4 millió forint „jogtalanul felvett” képviselői juttatását fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére. Egyúttal ragaszkodnak ahhoz, hogy a honatya haladéktalanul hozza nyilvánosságra, mennyibe került a városnak ez az „illegálisan betöltött” poszt. Az LMP az Országgyűlés Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik