Belföld

Intézménybezárásoktól tart az MSZP

Varga Zoltánszerint az új önkormányzati törvény miatt az egészségügyi ellátás és a közoktatás színvonala alacsonyabb lesz

Az MSZP szerint intézménybezárásokhoz és a közszolgáltatások színvonalának csökkenéséhez vezet majd, ha az Országgyűlés elfogadja az új önkormányzati törvényt.

Varga Zoltán, a szocialisták önkormányzati kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján alapvető problémaként írta le, hogy bár a jogszabály négyötöde csak 2013. január 1-jén lép hatályba, benyújtásával nem várták meg az önkormányzatok feladatait részletező ágazati törvényeket. Véleménye szerint ez bizonytalanságot okoz, csakúgy mint az, hogy a helyhatóságoknak ebben a helyzetben kellett megkezdeniük a jövő évi költségvetésük tervezését.

A szocialista politikus szerint az új jogszabály és a hozzá kapcsolódó változások miatt az egészségügyi ellátás és a közoktatás színvonala alacsonyabb lesz, a javaslatot pedig nem túlzás “falurombolónak” nevezni, mivel a kistelepülési közszolgáltatásokat ellehetetleníti.

Azt is mondta, hogy bár az önkormányzati törvény azon kevés jogszabályok egyike volt, amelyekről a kormány egyeztetett az ellenzékkel, javaslataikat nem építették be a tervezetbe, így azt az MSZP nem fogja támogatni.

Kifogásolta továbbá, hogy a törvényjavaslatból kimaradt a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlenségének kimondása, amit a fideszes önkormányzati lobbi sikereként értékelt.

A kormány előterjesztése rögzíti: főállású polgármester tudományos, oktatói, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, egyéb tevékenységéért díjazást nem fogadhat el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik