Belföld

Még most sem lélegezhetünk fel

Továbbra is indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fővárosi fenntartása, tekintettel a várható meteorológiai helyzetre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint hétfőn eleinte változóan felhős lesz az ég, majd megnövekszik a felhőzet. A nap második felében jelentéktelen eső sem kizárt. A délkeleti szelet napközben élénk, a budai oldalon esetleg egy-egy erős lökés kísérheti. Vasárnaphoz képest csökken a légszennyező anyagok koncentrációja. A szálló por mennyiségének napi átlaga valószínűleg a legtöbb helyen a tájékoztatási szint alá csökken, ugyanakkor kedd estétől nagymértékben romlik a levegőminőség.

Vasárnap a kisméretű szálló por mennyisége a levegőben három fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A főpolgármester – az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése tilalmának fenntartása mellett – ismételten önkorlátozást kér a budapestiektől. A városvezető azt kéri a lakosságtól, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetését, a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatát, míg a szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői csökkentsék a káros anyagok kibocsátását.

Országos helyzet

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapján található hétfő reggeli értékelés szerint a levegő minősége veszélyesnek számít Putnokon, egészségtelennek számító értékkel pedig Salgótarján, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs és Sopron szerepel az intézet térképén. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Jó hír viszont, hogy Nyíregyháza levegője tisztult, ezért hétfőn megszüntették a szmogriadót a városban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik