Belföld

Marx drágább, Lenin népszerűbb

Stílszerűen november 7-én tartja harmadik szocreál árverését a Pintér Galéria.

A „Soha többet! Harmadszor” című árverést immár harmadszor rendezi meg a Pintér Galéria. Egy szocreál árverésre a legalkalmasabb nap november 7-e. Az 1945-től a hatvanas évekig terjedő időszakból bőségesen érkezett képző- és iparművészeti alkotás, relikvia, a rendszerhez kapcsolódó dokumentum az aukciós házhoz és vevői oldalról is nagy az érdeklődés. Több amerikai, német, kanadai, sőt még egy orosz gyűjtő is bejelentkezett – mondta Pintér Péter az MTI-nek. A kétszázötven tétel mindegyike magántulajdonostól érkezett. Minden egyes alkotásnak külön története van.

Marx a legdrágább, de Lenin, a sztár

Most is sok a rendszer prominenseiről készült alkotás és – mint a korábbi két, hasonló témájú árverésen – most is Lenin a “sztár”: olajfestményen, rajzon, akvarellen, plakáton, bronz kisplasztikában és porcelánban is, hiszen Lenin-alakot a Zsolnay és a Herendi gyár is készített. Kisfaludi Strobl Zsigmond egész alakos terrakotta Leninje 95 ezer forintról indul, de a művész Szabadság-szobrának főalakja, a pálmaágat tartó nő 81 centis változatáért 260 ezer forintot kérnek. Olcsai Kiss Zoltán Lenin-reliefje 44 ezer forint. Szónokló Leninből kettő is van: mindkettő olajfestmény és 150, illetve 200 ezer forintról indul. Számtalan az ismeretlen szerzőtől származó Lenin- és Sztálin-, valamint Marx- és Engels-ábrázolás. Az árverés legdrágább tétele egy 73 centis bronz Marx-mellszobor, amelynek kikiáltási ára 1,3 millió forint.

Jönnek a Rákosi-portrék

Megjelentek az eddig “rejtőzködő” Rákosi-portrék is: mindjárt az első tétel, Konecsni György finom, részletező rajza is ezek közé tartozik. Csáki Maronyák József kedvelt festője volt Rákosinak, akit a művész pasztellben, Mikus Sándor pedig bronzban örökített meg. Gyűjtői darab lehet a kínai feliratos textil Rákosi-arckép is. A szoboranyag érdekessége Kerényi Jenő Osztyapenkójának kisméretű változata, Somogyi József Martinásza vagy a székesfehérvári felszabadulási emlékmű pálmaágas nőfigurája Mikus Sándortól. A festmény anyagban figyelemre méltó Bernáth Aurél MÉMOSZ falképterve és Domanovszky Endre Műszakváltás című, méretes vászna.

A “Soha többet! Harmadszor” című árverés katalógusa itt megtekinthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik