Belföld

Szmogriasztás Miskolcon és Debrecenben

Bár Budapesten némileg javult a helyzet, az ország több városában is érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata.

Debrecenben is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát; miután a szálló por koncentrációja csütörtökön és pénteken a város két mérőállomásán is meghaladta a riasztási küszöbértéket, korlátozásokat vezettek be.

Mivel az időjárási helyzetben jelentős változás nem várható, Debrecenben szombat reggeltől tilos a nyílt téri égetés és a fekete színű környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek nem hajthatnak a nagykörúton belülre. A polgármesteri hivatal felkérte a lakosságot, hogy használják a tömegközlekedési járműveket, s azokban az útkereszteződésekben, amelyekben a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a várakozás idejére állítsák le a gépjárművek motorját. Kérték továbbá, hogy a szilárdtüzelésű berendezések helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben fűtéskor.

Miskolcon is a riasztási fokozat van érvényben. Emiatt arra kérik a lakosságot, hogy a város egész területén mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket – ismertette a szóvivő. Közlése szerint a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében arra kérik az autósokat, hogy közlekedjenek villamossal, autóbusszal vagy gyalog.

Budapesten a pénteki mérési eredmények alapján megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett. A riasztással járó korlátozások szombat reggel 6 órakor léptek volna életbe.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el a szálló por koncentrációja miatt Várpalotán és Kazincbarcikán is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

Esőre várva

A meteorológiai előrejelzés szerint szombat délelőtt északkeleten még erősen felhős idő várható, arrafelé kisebb eső is lehet, máshol kevés felhőre, sok napsütésre lehet számítani. A szél élénk, a Dunántúlon erős lesz, sőt a Kisalföldön viharos széllökések is várhatók, északkeleten viszont gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13-18 Celsius-fok lesz, de a tartósabban ködös területeken alig haladja majd meg a 10 fokot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik