Belföld

Szijjártó: Simor tovább titkolózik offshore cége ügyében

Az MNB elnöke elküldte a házelnöknek az adásvételi szerződést. Már a mentelmi bizottsági eljárásra készül?

A miniszterelnök szóvivője pénteken újságíróknak bemutatta azt a levelet, amelyet Simor András a házelnöknek címzett, és amelyet Kövér László továbbított a törvényhozás szakbizottságának. Ebben Simor elküldte off-shore cégének adásvételi szerződését, de csak azért, hogyha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.

Szijjártó Péter elmondta: az MNB vezetője jelezte, hogy az adófizetésről szóló igazolásokat adótitokra hivatkozva nem melléklete. Arról pedig nincs információ a levélben, hogy a vagyon hazahozatalára vonatkozó dokumentumokat becsatolta-e. Szijjártó hozzátette: az üzenetben „megtalálható az a fenyegetőzés”, hogy a házelnök ne hozhassa nyilvánosságra és ne bocsáthassa a költségvetési bizottság rendelkezésre ezeket a dokumentumokat, „mindenféle titoktartási, adatkezelési szabályokra való hivatkozással”.

Simor András levelében – amelyet a sajtónak is kiosztottak – arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte a cég értékesítésével összefüggő dokumentumok mostani átadása minden törvényi kötelezettségén túlmutat. “Vagyoni helyzetemmel kapcsolatban a jövőben kizárólag a törvény előírásának megfelelően nyújtok tájékoztatást” – zárja levelét az MNB vezetője.

A törvényhozás költségvetési bizottsága október 18-án arra szólította fel a jegybank elnökét, igazolja, hogy valóban eladta a társaságot, továbbá Magyarországra hozta több százmillió forintnyi vagyonát, és eleget tett az ezekből fakadó adófizetési kötelezettségének.

Az MNB elnöke az ominózus bizottsági ülés után hozzáférhetővé tette az iratokat a Nemzeti Bank titkárságán, ahol egyetlen fideszes képviselő sem érdeklődött a papírok iránt. Néhány nappal később Szijjártó kijelentette: Simornak el kell küldenie a dokumentumokat a bizottságnak, és ez még nem történt meg, így egyértelmű, hogy titkolózik az ügy kapcsán.

Kövér László házelnök csütörtökön a Lánchíd Rádiónak azt nyilatkozta: továbbküldi a parlament illetékes bizottságának az MNB-elnök korábbi cégének eladási iratait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik