Belföld

Lovasi: Néniket a bácsiknak

Pénteken jön ki a harmadik Kiscsillag-album, Néniket a bácsiknak! címmel. Villáminterjú Lovasi Andrással.


Fotó: Neményi Márton

Mi ellen tüntettek a dühös férfiak – a zenekar tagjai, barátok, rajongók – Pécs belvárosában?

Nem valami ellen, hanem a nőkért tüntettünk. Ahogy Rátgéber László a demonstrációról szóló videoklipben meg is fogalmazza, „szeretnénk boldogságot okozni a bácsiknak, és főleg a néniknek”. Ezért tüntettünk. Meg persze rendkívül jól mulattunk, és itt készült a lemezborító fotó is.Tulajdonképpen azért volt az egész. A borítóért.

Hogy sikerült az album?

Azt mondják, minden zenekarnál a harmadik lemez dönti el, hogy mi lehet belőle még. Mennyi van a zenekarban. Mi továbbvittük a Kiscsillagra leginkább jellemző ikergitározásos-sodró lendületű dalokat, ugyanakkor van egy csomó olyan dolog is, ami zenei kitekintésnek tekinthető. Van néhány szám, amit többen úgy jellemeztek, hogy „ez olyan, mintha Kispál lenne”. Ez persze nem olyan nagy baj, lévén, hogy már megszűnt a Kispál és a borz. Az első hét szám nagyon sodrós, és aztán van egy-két agymenéses darab. Szerintem ez az eddigi legkerekebb, leginkább tudatosan készült lemezünk.

Az előző Kiscsillag-albumban leginkább te vitted a szólóéneket, Lecsó (Leskovits Gábor) csak egy számban „frontemberkedhetett”. Most is ez a felállás?

Nem, sokkal több szerepet kap, elég sok olyan dal van, ahol felosztjuk a versszakokat, és Ábel (Mihalik Ábel dobos – a szerk.) is egyre inkább beépül az énekbe. Van egy csomó háromszólamú vokál a lemezen. A Néniket a bácsiknak! egyébként is sokkal inkább közösségi munka, mint a 2. album. Lecsó is több ötletet hozott, Ábelnek is van egy zenéje. Talán jobban is szól. Sőt, biztos. Egy régi, magát „nyugat-mérnök hangmérnöknek hívó” barátunk, Bernhard Hahn – akivel a Kispállal is dolgoztunk a Velőrózsákon – csinálta a fele mixet, hat-hét számot pedig Bubenyák Zoltán. Ő Ábel kollégája a Drastik Putto nevű agymenéses popzenekarban, továbbá a Back II Back zenekar session-billentyűse. Mindkét hangmérnök nagyon jól dolgozott, és viszonylag könnyen össze lehetett rakni a két anyagot.


Fotó: Neményi Márton

A lemezt egy turnéval mutatjátok be. Mit lehet erről tudni?

A mai magyarországi adottságokat tekintve inkább klubturnénak mondható a dolog. Végignézve a helyszíneket egyébként nagyon ijesztő, hogy mennyire szűkül a koncerthelyek piaca az országban. Próbáltunk Lévai Balázzsal (aki a Kispál-búcsúkoncertet is rendezte) egy olyan produkciót összehozni, amelyik a klubokban is megél. Viszünk fényeket, díszletet, viszünk egy olyan műsort, ami nem egy szokásos koncertműsor. Kitaláltunk apró gegeket, hogy a koncert ne csak egymás után következő dalokból álljon, hanem legyen valamiféle íve, történjen mindig valami. Addig hívjuk a turnét lemezbemutatónak, amíg azt érezzük, hogy viszonylag frissnek számít az album.

Idén nem lesz Pecsa-koncert. Miért?

A pesti állomás december 10-én a Barba Negrában lesz. A Pecsa nagyon drága hely lett. 2000 embernél lennénk nullán, és 2400 embert lehet beengedni. Mi értelme van annak, hogy másnak keressünk pénzt?

Jól vagy a Kispál-búcsú után lassan másfél évvel?

Igen. Viszonylag sokat dolgoztam az utóbbi időben. Nem, mint előadó, hanem mint szerző. Megpróbáltam azokat a projekteket, amiben „szárnysegédként” működök közre – Csík, Budapest Bár – visszafogni, viszont sokat dolgoztam otthon. Decemberben mutatja be a kaposvári színház Háy János „A bogyósgyümölcskertész fia” című művéből születetett A kéz című zenés darabot, aminek én írtam a dalszövegeit, és részben a zenéjét. Másik részét Szabó Attila, a Csík prímása. Ehhez 15-16 dalt írtunk, a Kiscsillag-albumon 13 dal van, az már közel harminc, úgyhogy, ha így vesszük, soha ennyit még nem dolgoztam…

Korábban emlegetted, hogy gondolkodsz egy új szólólemezben is. Mikor jön ki a második Bandi a hegyről?

Az is készül, erre is írtam 3-4 dalt. Egyébként ebben is főleg Attilával dolgozom, ő lesz annak a zenekarnak a gitárosa, amit oda építünk fel. Direkt nem a Kiscsillag tagjaival tervezem ezt a projektet, hogy ne legyenek hangzásbéli és egyéb átfedések, és hogy karakteresebben elváljon egymástól a zenekar és a Bandi a hegyről-projekt.

Mikorra forrja ki magát?

Jövőre akarok már néhány koncertet, és lehet, hogy ősszel lesz lemez is. Elméletileg kész tud lenni addigra, a Kiscsillag teendői, turnéja határozza meg, mikor jöjjön ki a lemez.


Fotó: Neményi Márton

A Kiscsillag a te kiadódnál, a Megadó kiadónál jelenik meg. Mi várható még a kiadótól?

Most sokkal kevesebb lemez fog készülni, mint eddig. Ez azt jelenti, hogy évi 2-3 lemeznél nem akarok többet kiadni. Ennek fő oka, hogy a hagyományos CD-piac folyamatosan szűkül, másrészt nem akarok kiadni úgy lemezeket, hogy nem tudok mögé promóciót rakni. Annak nincs sok értelme, hogy megjelenik egy lemez, lehet kapni, „oszt jónapot”. Mivel még inkább lelassult a pénz körforgása e műfajban is, sokszor jó esetben másfél-két év múlva ér vissza a befektetőkhöz a pénz. És egyre inkább bukással. Úgyhogy a lemezkiadás egyre kevésbé gazdasági vállalkozás, mintsem karitatív tevékenység. Van egyfajta elképzelésem, hogy mit lehet a hangfelvételek kiadásával kezdeni a – szerintem 1-2 év múlva beköszöntő – CD utáni időszakban. Majd meglátjuk.

Az albumot a Lángoló gitárokon meg lehet hallgatni, sőt azt számonként maga a zenekar kommenteli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik