Belföld

Kivégzik a kistelepülések hivatalait

A 2000 fő alatt kistelepüléseken nem működhet önálló Polgármesteri Hivatal. A hatáskörök döntő része a választott testületektől elkerül a járási hivatalokhoz.

Elfogadta a kabinet a helyi önkormányzatokról szóló törvény tervezetét. Tállai András önkormányzati államtitkár a részletekről szólva elmondta: továbbra is minden településnek lesz választott képviselő-testülete és polgármestere, a kétezer lakos alatti településeken azonban nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

Az előterjesztés értelmében a választott önkormányzatok eddigi hatáskörük és feladataik egy részét elveszítik. Az oktatás területén csak az óvodai ellátás, az egészségügy terén pedig csak az alapellátás marad önkormányzati alapfeladat. Az államigazgatási, hatósági feladatok jelentős része a kormányhivatalokhoz kerül, és a katasztrófavédelmi feladatokat is az állam látja majd el.

2012-től szigorodnak a önkormányzatok hitelfelvételi és kötvénykibocsátási lehetőségei is – mondta Tállai András. De nem csak ezen a téren szigorítottak, hanem az összeférhetetlenségi szabályokon is: így például a jövőben a polgármesterek nem lehetnek egyszerre országgyűlési képviselők is. Ezzel tovább csökken a polgármesteri tisztség presztízse, hiszen néhány nappal ezelőtt kiderült, az új törvény jelentősen csökkenti a településvezetők fizetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik