Belföld

Celebek siratták el a ZP-t

Vidám forraltborozás az őszi napsütésben hatalmas napszemüvegek mögé bújó alter celebekkel. Valahogy ilyennek tűnt a Goldmann György téren a happening, amit az egykori Zöld Pardon üzemeltetői hirdettek Zenészekkel közös faültetés címmel.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Ancsin Gábor

A leghosszabb

Az egykor kultikus szórakozóhelyet azért zárták be, mert az önkormányzat szerint a környéken lakók olyan hevesen tiltakoztak a zaj és a randalírozó fiatalok ellen, hogy azt már nem lehetett szavazatvesztés nélkül tűrni. A támogatók azzal védekeztek, hogy a legközelebbi lakóház is sok száz méterre van a szórakozóhelytől. Tarlós főpolgármester egyenesen politikai öngyilkosságnak nevezte a bezárási tervet.

Talán pont erre erősített rá ügyes marketinggel a ZP. Küldtek 110 ezer támogató aláírást az önkormányzatnak és külön megmutattak belőle 9377 olyat, akik pont a XI. kerületben laknak és szavaznak. De ez sem hatotta meg a fideszes Hoffmann Tamás polgármestert. Sőt, az a majd 40 ezres tüntetés sem, amit persze erős sztárfelhozatalos koncerttel megfejelve rántottak össze az üzemeltetők. 13 év után szeptember 30-án utolsó bulit tartottak a Petőfi híd lábánál.

Napszemüveges házmester

A helyszínre látogató újságírókat kevés zöld fogadta. De a ZP-sek szerint itt rövidesen szinte dzsungel lesz. Fákkal. Olyan fákkal, amiket itt, vagy itt is feltűnt sztárok ültettek. Fát kapott Péterfy Bori, a Pál Utcai Fiúk, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Vad Fruttik, a Magna Cum Laude, sőt még Ganxsta Zolee és a Kartel is. Igaz, Döglégy nem tudott hatalmas termetével utoljára tüntetni a kerületi képviselők döntése ellen.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Ancsin Gábor

A Csík Zenekar énekesnője Majorosi Marianna sokáig magyaráztatta Szabó Attila hegedűssel, hogy vajon mi is lehetett a baj a hellyel. Szabó egyébként saját bevallása szerint még Lovasi Andrással járt itt először, de aztán szerencsére jó párszor felléphettek a viharvert deszkákon. A bontás egyébként hetek óta tart és csak azért nem került október 31-én a helyszín vissza a XI. kerületi önkormányzat kezelésébe, mert a hosszú hétvége kicsit bezavart.

Lesz egy hely

Hamza Gergely, a Zöld Pardon szóvivője azt mondta, hogy egyelőre még nem tudják, hol lesz a ZP új helyszíne, de az interneten szavazást írtak ki arról, hogy melyik kerületben látnák legszívesebben a rajongók a „leghosszabb nyári fesztivál” folytatását. A nyertes ismét a XI. kerület. Persze némi fricskát vélünk felfedezni az eredményben. A szóvivő még hozzátette, hogy nincsenek nagyon elkeseredve, mert több kerületből kaptak önkormányzati javaslatokat szóba jöhető szabad területekre.

Zöld Pardon Emlékpark

Mindenesetre úgy tűnt nekünk, hogy a ZP még sokáig tüske akar maradni a kerületi képviselő-testület körme alatt. És nem csak azért mert a parkban felavatták a szerelmesek padját is, amelyre olyan párok neveit írták, akik a Zöld Pardonban ismerkedtek meg. Más terve is van a ZP-seknek. Azt szeretnék, hogy itt egy olyan park legyen, amit Zöld Pardon Emlékparknak vagy a Magyar Zene Parkjának hívnak.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Ancsin Gábor

A napfényes oldal

Eközben a szomszédban az egykori RIO még mindig áll. Legalábbis a körbekerített hely és a becsomagolt pálmafák erről győztek meg minket. A kerítés mögött parkoló BMW és retró robogó sem azt az érzésünket erősítette, hogy itt pakolás van, de nagyon. Pedig a RIO üzemeltetőinek is mostanra kellett volna átadniuk a területet az önkormányzatnak. Persze ők a pr-ben is gyengébben muzsikáltak az elmúlt években, a pakolás sem ment nekik olyan flottul. Ahogyan elérhetetlennek is bizonyultak. A Hír24 úgy értesült, hogy Bontási haladékot és ideiglenes raktározási engedélyt kértek tavaszig az önkormányzattól. Állítólag abban bíznak, hogy Hoffmann Tamás polgármester és a környék heves tiltakozói még megkönyörülhetnek nekik. Ha már a szakadt bölcsészek alternatív rockzenéjének nem kegyelmeztek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik