Belföld

Nincs mit tenni a földből kinövő KRESZ-táblák ellen

Csak a hatodik érzéke segíthetné az otthon szendergő autótulajt abban, hogy egy frissen kihelyezett „megállni tilos” tábla ne okozzon neki több napos bosszúságot. Ennek hiányában ugyanis kivédhetetlen az éppen arra bóklászó rendőr feljelentése. Türelmi idő ugyanis csak akkor van, ha az egyenruhások azt akarják, hogy legyen.


Fotó: Shutterstock

Kellemetlen meglepetés érte október 19-én szerdán a Budapest XI. kerületi Etele tér melletti szervizúton parkoló autósokat. Hiába találtak maguknak kedden szabályosan helyet, és tapadtak szorosan a járdaszegélyhez, az időközben állandó jelleggel kihelyezett „megállni tilos” tábla folyományaként másnap már ott virított a büntető cetli a kocsijuk szélvédőjén.

Az esetről a Tékozló Homár blogot értesítette egyik olvasójuk, akinek sikerült pár szót váltania a feljelentéseket kiosztó rendőrökkel. Elmondása szerint megkérdezte tőlük: miért büntetik meg azokat az autósokat, akik még a tábla kihelyezése előtt parkoltak le a később tiltottá vált helyre? Az egyenruhások válasza erre az volt: nem tudták, hogy a jelzés egynapos, de amennyiben a tulajok bizonyítani tudják, hogy ennél korábban parkoltak le, akkor megúszhatják a bírságot.

Szerettük volna megtudni, hogy a jogszabályok vagy a gyakorlat alapján van-e türelmi idő a megállást tiltó táblák kihelyezése és hatályba lépése között, hiszen így elkerülhető lenne az idegeskedés és a több napos utánajárás az ügy tisztázásáig.

Lehet panaszkodni

Először a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál érdeklődtünk: tudnak-e olyan intézkedésről, amely megakadályozhatja az azonnali bírságok kiszabását a hasonló szituációkban? Ők röviden közölték, nincsen hatáskörük a kérdések megválaszolásában, majd a rendőrséghez irányítottak minket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Hír24 kérdéseire úgy válaszolt: a közúti közlekedés rendjét meghatározó táblák kihelyezése az útszakasz üzemeltetőjének a feladata (Budapesten általában a fővárosi vagy a kerületi önkormányzaté – a szerkesztő). A rendőr kizárólag a táblák hatályát veszi figyelembe, ezért ha az autós sérelmezi az intézkedést, akkor panasszal élhet ellene – tették hozzá.

Mérlegelhet a rendőrség, ha akar

A közlekedési jelzések kihelyezését egyébként minisztériumi rendelet szabályozza, ebben viszont nem találtuk nyomát a mérlegelés vagy a türelmi idő lehetőségének.

A közlekedési ügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy tájékoztatott, hogy az útra kihelyezett közúti jelzőtábla kizárólag akkor nem hatályos, ha le van takarva. A jelzés megszegése viszont büntetést vonhat maga után – fogalmazott a tárca és megjegyezte, hogy bár jogszabály nem teszi kötelezővé, a gyakorlatban új forgalmi rend kijelölése esetén létezhet türelmi idő.

„Mivel a járművezetőket indokolt tájékoztatni a megváltozott helyzetről, az intézkedésre kirendelt rendőr az ellenőrzés részeként feljelentés (bírságolás) helyett vezetői döntés alapján átmenetileg figyelmeztethet is” – fejtette ki a minisztérium.

A tárcától megkérdeztük: a jövőben tervezik-e a türelmi idő bevezetését az Etele térihez hasonló helyzetek elkerülése érdekében, de nemleges választ kaptunk.

Úgy tudjuk, nem egyedi az újbudai eset: pár hónapja a III. kerületi Montevideo utcában tört borsot a parkoló autósok orra alá egy újonnan odavarázsolt „megállni tilos” tábla.

Ha Önnek is okozott már bosszúságot hasonló közlekedési helyzet, akkor ossza meg velünk történetét a hozzászólásokban!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik