Belföld

Anyám boszorkány, szépapám táltos volt

Manapság megnőtt a forgalom a boszorkányoknál, nem csak a vámpírsztorik miatt. Egyre többen kérnek rontáslevételt, pénzvarázst, valamint háztisztítást. Az emberek elanyátlankodtak, és kapaszkodót keresnek – állítja egy gyakorló boszorkány.

A budapesti Visegrádi utca kávézóiban ülők talán nem is sejtik, hogy pár méterre tőlük egy pincehelyiségben október közepe óta a mágia világa bújik meg. Lidércfogó, kaloda, Wicca-oltár, vudu baba és varázspálca egyaránt felfedezhető a Boszorkánymúzeum több száz darabból álló gyűjteményében. A tárlatvezetés végen pedig minden bizonnyal más színben tűnik majd fel előttünk gyerekkori meséink bibircsókos, vasorrú bábája.

Félre a sztereotípiákkal!

„A múzeum megalapításának az ötlete 7 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, ugyanis közelebb szerettem volna hozni az emberekhez a boszorkányságot és a mágia világát” – avat be Iván Anita (alias Holdboszorkány), magyar boszorkány a múzeum létrejöttének a kulisszatitkaiba. Közben lehuppanok egy párnára vendéglátóm személyes lakrészében, ahova – átvágva a sejtelmes sötétségbe burkolózó tárlaton – egy lámpással a kezembe jutok el. „Nagyon sok sztereotípiánk van a boszorkánysággal és a boszorkányokkal szemben, én pedig meg akarom mutatni, hogy e mögött is ember van, még ha a képességei (pl. gyógyító ismeretei) révén ki is emelkedik az átlag közül” – magyarázza Holdboszorkány, aki nemcsak a múzeum alapítója, hanem a tárlatvezető is. Elmondása szerint sokan érdeklődnek e téma iránt, legyenek akár laikusok, vagy szakavatottak (tarotosok, sátánisták, new wave-esek, stb.).

Holdboszorkány szépapja táltos volt (Fotó: Boszorkánymúzeum)

Családi örökség

A Szentesről származó Anitának, mondhatjuk úgy, meg volt írva a sorsa, hiszen gyermekkora óta ebben a világban él: szépapja táltos, édesanyja és nagymamája pedig gyakorlott boszorkány volt, ráadásul nagyapja is nagyon jól ismeri a gyógynövényeket. Bár eleinte nem volt egyértelmű számára, hogy ő is ezt a gyógyító (vajákos) vonalat folytassa, 25 éves korára azonban kikristályosodott előtte, hogy neki is ezzel kell foglalkoznia, családja legnagyobb örömére. Boszorkányként a föld energiáját használja, s anyukájához hasonlóan, ő is kiválóan ért többek között a gyógynövényekhez, fűszerekhez, kristályokhoz, sőt nála, a magyar népi mágia mellé pluszba még a feng-shui is betársult. „Nálam ingyenesek a szolgáltatások, mert segíteni akarok az embereken, az a célom, hogy mosolyogva távozzanak tőlem” – hangsúlyozza Anita, akihez a legkülönfélébb problémákkal fordulnak. Kérnek tőle rontásvizsgálatot, rontáslevételt, energetizálást, lelki segélyt, pénzvarázst, energiavizsgálatot, háztisztítást, valamint feng-shui tanácsadást is.

Mégis miért ilyen nagy a forgalom manapság a boszorkányoknál? – merül fel bennem, miközben el-elréved a tekintetem a Holdboszorkány mögött lévő fali varázstükörben. Anita szerint az utóbbi években az emberek egy kicsit elanyátlankodtak, és megpróbálnak keresni valamit, amibe kapaszkodhatnak. Ráadásul a természetes gyógymódok – akárcsak a vámpírtörténetek – a reneszánszát élik.

“Ne merengjünk a jövőn, de a múlton se rágódjunk. Felesleges azon stresszelni, vajon mi lesz holnap, hiszen a holnap csupán arra való, hogy megfosszuk magunkat a jelen örömétől, és arra sarkall, hogy a múltba révedjünk” – hangzik Holdboszorkány üzenete az fn24.hu olvasóinak.

A tárlat egyik része a vámpírok világába kalauzolja el a látogatót

(Fotó: Boszorkánymúzeum)

Kígyó az üvegben

„Arra törekedtem, hogy a mágia történetének valamennyi szegmensét bemutassam, és kézzel foghatóvá tegyem” – magyarázza Holdboszorkány, aki 7 éve folyamatosan gyűjti a mágia világát és a boszorkányok életét bemutató kellékeket. A gyűjtemény – amelynek a legrégebbi tárgya egy 1872-ből származó véka, azaz gabonamérő-edény – immár több mint 500 darabra rúg. A kézzel foghatóság szó szerint érvényes a kiállításra, hiszen látogatóként bármit levehetünk a polcról, a falról, s a „vitrines” múzeumokkal ellentétben itt mindent megérinthetünk. „A tárlat kialakításánál az volt a fő szempont, hogy minél emberközelibb legyen, a feliratok helyett pedig inkább elmondom a tudnivalókat” – hangsúlyozza Anita, akinek a 1,5 órás tárlatvezetése során egy komplett történetet kapunk a boszorkányság kialakulásáról és a magyar népi mágiába való beépüléséről.

Minden megfoghatunk, bármit levehetünk a polcról

(Fotó: Boszorkánymúzeum)

A kiállításon – lámpásunkkal a kezünkben – nagy utat járunk be: az őskori animizmustól kiindulva a boszorkányüldözéseken és az alkímián át egészen a neopogány vallásokig jutunk el. Közben megszólaltathatjuk a bütykös dobot, megtudhatjuk mitől is „repült” a seprű, megtapogathatjuk a harmatszedő kendőt, fűszernövényeket szagolgathatunk, végül a Wicca-oltárnál kipróbálhatjuk a rózsafából és hegyi kristályból készült varázspálcát. A hatás nem marad el. Ez én is tanúsíthatom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik