Belföld

Fullasztó szmogfelhő a hazai nagyvárosokban

A fővárosban, Debrecenben, Miskolcon és Pécsett is napról-napra rosszabb a levegő. Nyíregyházán már elrendelték a szmogriadót.

Napok óta magas légszennyezettségi adatokat mérnek Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron és Nyíregyházán. Az idokep.hu és a legszennyezes.hu oldalon folyamatosan frissülő adatok szerint a szállópor-koncentráció az említett városokban legalább egy mérőállomáson – 24 órás átlagot számolva – elérte a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet.

Így például a légköri szálló por átlagkoncentrációja Nyíregyházán, csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton riasztási küszöbértéket is meghaladta. Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket, ezért a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el. Az önkormányzat a légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolta, hogy ne tartózkodjanak a szabadban.

Miskolcon is növekedett az elmúlt két napban a szálló por koncentrációja. A Búza téri mérőállomáson pénteken a 24 órás átlagérték 75,64 mikrogramm volt köbméterenként, szombaton pedig 85,49. A megyeszékhely görömbölyi városrészében, amely családi házas övezet, pénteken ez az érték nem érte el a tájékoztatási szintet, szombaton viszont már meghaladta azt. Ugyanakkor Miskolcon egyelőre nem kellett elrendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Az, hogy erre a napokban sor kerül-e, a későbbi adatok függvénye.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján vasárnap közölt adatok szerint a baranyai megyeszékhely központjában a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 163 százaléka. A pécsi belvárosban köbméterenként 81,3 mikrogrammos értékeket regisztráltak vasárnap a Szabadság úti mérőállomáson, a tájékoztatási szintet második napja haladják meg az értékek. A szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 117 százaléka volt vasárnap a Mecsek-oldalban is.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik