Belföld

Nem érdemes korán kelni

Nyugodtan szervezhetünk szabadtéri programokat a négynapos hétvégére, csak talajmenti fagyokkal és hajnali ködfoltokkal kell számolni. Idén szerencsénk van, a közelmúltban többször is viharos szél, hó, máskor szinte nyári meleg tette emlékezetessé az ünnepeket.

A hosszú hétvége időjárására sok mindent mondhatunk, kivéve azt, hogy változatos lesz. Hazánktól északkeletre ugyanis egy nagy kiterjedésű anticiklon található, melynek peremén enyhe, száraz légtömegek áramlanak a Kárpát-medence fölé, így csapadékra nem kell számítanunk. Száraz, nyugodt napok következnek, a légmozgás is gyenge marad, így a temetőkben bátran meggyújthatjuk mécseseinket – tudta meg az FN24 Kurunczi Rita meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

A nappali 10 fok feletti hőmérsékleteket tekintve nagyjából normálisnak mondható ilyenkor ez az időjárás, a csúcshőmérsékletek néhány fokkal haladhatják meg az ilyenkor megszokottat. Talajmenti fagyok ugyanakkor a hétvégén egyre több helyen jelennek meg, északkeleten pedig két méteren is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet. A nappalok ezzel szemben enyhék lesznek, ezért mindenképpen érdemes lesz rétegesen öltözködni, hiszen a reggeli órákban, illetve a naplementét követően gyorsan csökkennek majd a hőmérsékletek.

Reggelente a szélvédett, szélcsendes területek többfelé képződhetnek ködfoltok, melyek környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, így érdemes lesz fokozott figyelemmel vezetni – emeli ki a meteorológus. Csapadéktól sehol sem kell tartanunk, száraz napok következnek, de a fölénk áramló enyhe levegőnek köszönhetően a havazás előfordulását is már eleve teljesen kizárhatjuk.

Forrás: Időkép.hu/Kelemen Éva

Az elmúlt öt évet tekintve 2006-ban és 2008-ban mutatkozott a legérdekesebbnek az időjárás halottak napja környékén, a másik három évben átlagosnak mondható idő uralkodott: hajnali fagyokkal, napközben az ilyenkor megszokott hőmérsékletekkel. Ezzel szemben 2006-ban az ünnepet megelőzve október 30-án igazi szélvihar tombolt, Siófokon és Pécsett majd 100 km/h-s szelet regisztráltak.

Ugyanebben az évben november 1-jén az Északi-középhegységben hó esett, a Nyugat-Dunántúlon pedig villámtevékenységet is észleltek. A 2008-as évben már inkább a késő nyáriasnak mondható idő tette emlékezetessé ezt az időszakot: október 31-én a déli megyékben 20-22 fok közé melegedett a levegő, míg Mindenszentek napján délkeleten 23 fokig szökött a hőmérők higanyszála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik