Belföld

Teleki: a Fidesz ellopja a cigány gyerekek jövőjét

Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány nem foglalkozik a cigányság jelenével és jövőjével sem.

Teleki László MSZP-s politikus szerint, bár tagadják, hogy a közoktatási törvény tervezetéhez készült egy titkos dokumentum, ha tényleg létezik, mindent elárul a kormány szegényellenes gazdaság- és társadalompolitikájáról. A “nem létező” iromány világos képet ad arról, mi vár cigány gyerekek ezreire, ha a javaslat a mostani formájában emelkedik törvényerőre – áll Teleki nyilatkozatában.


Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

A szocialista párti roma vezető szerint a magyarországi cigányság a munkapiacról ki van szorítva, hiszen a Fidesz politikája kimerül abban, hogy négyórás közmunkaprogramban kívánja megoldani a romák foglakoztatását. Másfél évvel a kormányváltás után világossá vált: a jelenlegi hatalom a cigányság jelenével nem kíván foglalkozni.

Teleki úgy véli, ennél is borzasztóbb, hogy a Fidesz a cigányság jövőjét sem tartja szem előtt. A tankötelezettség korhatárának két évvel csökkentése azt jelenti, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű cigány fiatalság nagy része vesztese lesz az oktatáspolitikának. Szerinte abban a pillanatban, amikor a Fidesz-KDNP koncepciója törvényre emelkedik, okafogyottá válik minden olyan szakmai és politikai egyeztetés, amely a magyarországi cigányság integrációjáról folyik. Ugyanis a roma és a nem roma társadalmi elit az elmúlt húsz évben számtalanszor és világosan megfogalmazta: egyedül az oktatás teremthet esélyt a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek, köztük a halmozottan hátrányos helyzetű cigányság felemelkedésére.


Fotó: MTI / Vajda János

Szeretném ezért újfent jelezni: a magyarországi cigányság nem szociális segélyre, hanem az oktatás által szerzett tudásra, s ennek révén a valódi felzárkózást biztosító munkaerőpiacra szeretne berendezkedni. Felszólítom ezért a kormányt, ne adjon esélyt arra, hogy a jelenlegi, sajnos igen szűk roma értelmiségi réteg tovább vékonyodjon! – zárul Teleki Lászlónak, az MSZP elnökségi tagjának közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik