Belföld

Még idén vádat emelhetnek a kémügyben

Az ügyészség várhatóan decemberre elkészíti a Fővárosi Bíróságnak továbbított vádiratot, a Katonai Tanács a jövő év elején tűzheti ki a tárgyalást.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) napokon belül befejezi a kémbotrány néven elhíresült, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati karát érintő nyomozás iratainak ismertetését, és államellenes bűncselekmény miatt még az idén vádat emel az eljárás négy gyanúsítottja ellen.

A BKÜ a június 28-én kirobbant ügyben kémkedéssel gyanúsította meg Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját, három nappal később felbujtás gyanújával hallgatta ki Szilvásy György volt titokminisztert, július 1-jén pedig bűnpártolással gyanúsította meg az NBH főigazgató hivatali utódját, Laborc Sándort – emlékeztet a lap. A negyedik, felbujtóként meggyanúsított szereplő az ügyben felbukkant orosz hátterű biztonsági cég, a Zömök Kft. társtulajdonosa, Püski László.

Galambos Lajos védője, Molnár Lajos a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy védence társaságában megismerték az eljárás iratait, és tudomása szerint hamarosan az ügy többi érintettje is végez a dokumentumok áttanulmányozásával. Az ügyvéd szerint a nyolc kötetnyi irat nem támasztja alá azt a gyanút, amely alapján a nyomozó hatóság vádat készül emelni.

A lap úgy tudja, a BKÜ várhatóan decemberre elkészíti a Fővárosi Bíróságnak továbbított vádiratot, és a Katonai Tanács a jövő év elején tűzheti ki a büntetőper tárgyalását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik