Belföld

Támadnak a fejtetvek az iskolákban

Az ÁNTSZ szerint a gyermekközösségekben a legnagyobb a fertőzésveszély. A hatóság kampányt indított az élősködők ellen.

Országos kampányt indított az ÁNTSZ a fejtetűk ellen, még szeptemberben. Az első tapasztalatok szerint a bentlakásos intézményekben van a legnagyobb veszély az élősködők elterjedésére – írja a tiszti főorvosi hivatal közleményében.

A fejtetvesség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban és az óvodákban évről-évre visszatérő jelenség. A fejlett higiénés körülmények ellenére előfordulási aránya évek óta változatlan. A fejtetvesség és a visszafertőződés előfordulásának csökkentése miatt szeptemberben országos kampány indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala (ÁNTSZ).

A „Ne szégyelld kezeld” nevű kampány a szülők, pedagógusok, óvodapedagógusok segítségével indult. Az ÁNTSZ szerint a fejtetvesség fennmaradásában jelentős szerepe van a felismerés és személyes tapasztalat hiányának, illetve a betegség eltitkolásának. Az országos akció sikerességének egyik lényeges eleme a széleskörű felvilágosítás a fejtetvességről, annak felismeréséről, terjedéséről, és a megelőző, irtó eljárásokról.

A védőnők minden iskolában, óvodában munkaértekezletek, szülői értekezletek, tanórák keretében több felvilágosító, egészségnevelő előadást tartottak szülőknek, tanulóknak. Gyakorlati teendőket is tartalmazó tájékoztatókat adtak át, illetve juttattak el a gyermekek gondviselőinek. Közintézményekben felhívásokat, plakátokat helyeztek el.

A küzdelem másik lényeges eleme, hogy a felderítő szűrővizsgálatokat minél rövidebb idő alatt megszervezzék a védőnők, járványügyi felügyelők közreműködésével. Az akció sikerességét jelzi, hogy egyes megyékben a különböző gyermekintézmények több mint 80%-ában már megtörténtek a vizsgálatok.

„Az eddigi tapasztalataink alapján a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a bentlakásos intézmények gyermekközösségeire, ugyanis ott a legmagasabb aránya a fejtetűnek” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik