Belföld

Gloviczki visszaszólt a tiltakozó tanároknak

Hamis állításoktól hemzseg a budaörsi igazgató levele – állítja a köznevelési helyettes államtitkár. Gloviczki Zoltán szerint nem elég értelmiségihez méltó tett tiltakozó aláírásokat gyűjteni.

Mint korábban lapunkban is beszámoltunk róla, a budörsi Illyés Gyula Gimnázium és KSZKI pedagógusai felhívásban tiltakoztak a köznevelési törvénytervezet visszásságai miatt és aláírásgyűjtésbe kezdtek a törvény parlamenti elfogadás ellen.

Szerdán a közoktatási helyettes államtitkár a minisztérium honlapján tette közzé a válaszként írt nyílt levelét. Mint írja „Sajnálattal értesültünk róla, hogy a magyar köznevelési rendszer várt átalakítása körüli, tévhitekből, félinformációkból, sajtókampányokból táplálkozó, s egyébiránt is érthető aggodalmakat és feszültséget egy országosan háromezres tagságú szakszervezeti formáció budaörsi vezetője igazgatói beosztása és tantestülete, mint szakmai pajzs mögé bújva további alaptalan hisztériakeltésre, politikai agitációra használja ki.”

Gloviczki arra utal, hogy Árendás Péter igazgató a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) alapítója agitálna ilyen módon. A PDSZ-t az államtitkárság többször próbálta már illegitimálni a tagsága miatt. Az „országosan háromezres tagságú szervezet” kifejezést előszeretettel használják, miközben lapunknak a PDSZ-elnök korábban 23 ezer tagról számolt be. Emlékeztetőül: az oktatást felforgató államtitkár annak a KDNP-nek a tagja, amelyik párt statisztikailag kimutathatatlan támogatással jutott be a parlamentbe. (Még az is elképzelhető, hogy annyi tagja van, mint a PDSZ-nek.)

Gloviczki sajnálatosnak tartja, hogy a nyílt levélben vádló kollégák nem ragadták meg a kritikáikkal kapcsolatos kérdéseik „tisztázására az elmúlt másfél évben rendelkezésre álló egyeztetési, véleménnyilvánítási lehetőségeket, nem kerestek meg minket szóban, írásban kérdéseikkel, aggodalmaikkal, nem találtak rá módot, hogy a többezer pedagógust személyesen megszólító és egyes kérdéseikre konkrét válaszokat adó országjáró kőrútunk valamely állomásán megszólítsanak”.

Úgy véli, ez „emberibb, alkotó értelmiségihez méltóbb, mint tiltakozva aláírást gyűjteni egy jobbító szándékú reform mechanikus megállítására”.

Megpróbáltuk elérni az intézményvezetőt, de azt az információt kaptuk, hogy mind a Gloviczki-levélről, mind az alírásgyűjtési akcióról pénteken sajtótájékoztató keretében számol be az iskola.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik