Belföld

Veszélyessé váltak a nagybecskereki kóbor kutyák

Az elmúlt hét hónapban csaknem hatmillió forintnak megfelelő összegű kártérítést kellett kifizetni a város kasszájából kilenc megmart lakos részére.

A szerbiai Nagybecskerek közterületi rendőrsége az elmúlt hét hónapban összesen 115 kutyaharapás ügyében kezdeményezett eljárást a közép-bánsági város köztisztasági és parkfenntartási vállalatánál. Ráadásul a szóban forgó időszakban csaknem hatmillió forintnak megfelelő összegű kártérítést kellett kifizetni a város kasszájából kilenc, kóbor kutyák által megmart lakos részére. Mivel további hat kártérítési per van folyamatban, és a múlt év azonos időszakához képest jelentősen elszaporodtak a gyakran falkákban kóborló ebek támadásai, a városi honatyák új rendeletben szabályozták: ki és hogyan fordulhat kártérítésért, ha valakit megmarnak a kutyák.

Az eddigi gyakorlat alapján elég volt, ha az áldozat meglebegtette a harapásról szóló orvosi igazolást, a bíróság máris megítélte a kártérítést. A városi elöljárók azonban éltek a gyanúperrel, hogy esetenként visszaélések is történhettek. Ezért mostantól a kártérítési eljárás azzal kezdődik, hogy a megmart személynek feljelentést kell tennie a köztisztasági vállalatnál, amely köteles befogni a “tettest”, azaz a kóbor kutyát. Ha az is megtörtént, a felperesnek az orvosi leleteket és a kártérítési igényét be kell nyújtania a városi vagyonjogi ügyészségnek, ahonnan aztán a beadvány a városi tanács szakbizottsága elé kerül. Ha testület jóváhagyja a kérelmet, akkor peres eljárás mellőzésével kifizetik a kártérítést – így a vajdasági város legalább mentesül a perköltségek megfizetésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik