Belföld

Hiller: nincs pénz a tanárok béremelésére

A köznevelési törvény tervezete pedagógusok és más iskolai dolgozók elbocsátásához vezet - mondta az MSZP szakpolitikusa.

Az MSZP szakpolitikusa szerint pénzügyileg megalapozatlan ígéreteket tesz a pedagógusoknak Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Hiller István szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a köznevelési törvény tervezete úgy rossz, ahogy van, diákoknak és tanároknak egyaránt, ezért vissza kell vonni.

A korábbi oktatási miniszter kifejtette: a köznevelési törvény tervezete – amelyet a kormány kedden jóváhagyott – bizonytalanságot okoz a közoktatásban, pedagógusok és más iskolai dolgozók elbocsátásához vezet. “Az államtitkár asszony pénzt ígér, de egy fillérje sincs a költségvetésben a köznevelési törvény megvalósítására” – mondta, hangsúlyozva, hogy csak a pedagógus-életpályamodell elindítása és az ígért béremelés több mint 160 milliárd forintba kerülne.

Ezzel szemben – jegyezte meg – nőnek a pedagógusok terhei azzal, hogy heti 32 órát kötelezően az iskolában kell tölteniük.

Hiller István azt mondta: az államtitkárság tervezete menthetetlen, rossz a diákoknak, a pedagógusoknak, az egész országnak, nem lehet toldozni-foldozni, ezért a szocialisták nem nyújtanak be hozzá módosító javaslatokat, hanem a visszavonását sürgetik.

Az ellenzéki politikus szégyenletesnek nevezte, hogy a tankötelezettség felső korhatárát 16 évre szállítanák le. Kiemelte, hogy bár vannak olyan európai uniós országok, ahol ez alacsonyabb a magyarországi 18 évnél, azonban nincs még egy, ahol csökkentenék, mint ahogyan egy magyar kormány sem tett eddig így a rendszerváltás óta. Szavai szerint a döntéssel az Orbán-kabinet tízezernél több fiatalnak üzeni azt évente, hogy “nem érdekelnek a gondjaitok”.

Az iskolák államosításával kapcsolatban Hiller István azt hangsúlyozta: az általuk ellenzett döntés fedezete szintén hiányzik a költségvetésből. Az önkormányzatok fenntartóként eddig évente 330 milliárd forintot tettek bele a közoktatásba, jövőre az államnak – a szeptemberi tanévkezdés miatt – ennek egyharmadát, 110 milliárdot kell azért, hogy az ágazat finanszírozása az idei szinten maradjon – magyarázta. Hozzátette: ez az összeg és a pedagógus-életpályamodell költsége együttesen megközelíti azt a 300 milliárd forintot, amennyi a jövő évi költségvetés tartaléka lesz, 2013-ban pedig már nagyjából 500 milliárd forint többletre volna szükség miattuk.

Hiller István szerint ennek hiányában a közoktatási törvény tervezete “írott malaszt” marad, többletforrás pedig csak pedagógusok elbocsátása árán keletkezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik