Belföld

Alulról jön az új bal

Illegális temetői akció, levágott láb, gombóc a torokban. Új párt alakul.


A szocik minimum másfél éve bevert orral hevernek a földön, plusz múlt szombaton a villamos levágta a lábukat – azóta a saját útját járja a Demokratikus Koalíció -; nem kell kordzakós politikai stratégának lenni, hogy sejtse az ember: most kell balos pártot alapítani.

Alakult is egy szerdán, illetve alakulóban van. A 4K! sajtótájékoztatón jelentette be, hogy párttá, konkrétan baloldali patrióta párttá szerveződik. Egyetemi bulik másnapját idéző díszletek közt (kávéház) és ezzel harmonizáló hangulatban, viszont sok kamera előtt hangzott el a jelzett beismerés három fiatalember felvezetésében.

A cél reális. A remélt szimpatizánsok november harmincadikáig regisztrálnak az egyelőre mozgalomként működő formáció honlapján, helyi csoportokba szerveződnek, részt vesznek a párt programjának és alapszabályának előkészítésében, majd jövő májusban kongresszust tartanak, és igazából is párttá alakulnak.

Alulról jön az új bal 1
Készülődik az Új Baloldal
Fotó: Kummer János

A terv grandiózus. Ahogy a mozgalom vezetője, Istvánffy András szónokolta október huszonharmadikán a “Nem tetszik a rendszer”-tüntetésen: „Most már se jogállam, se létbiztonság, se szolidaritás nincsen. Csak félelem, létbizonytalanság és mindent átható cinizmus.” Ezért a 4K! most új erőt szervez, aztán az Orbán-rendszert leváltó összefogást gründol, majd megteremti a negyedik köztársaságot. Ennek érdekében „bármelyik baloldali erővel hajlandóak időleges szövetségre lépni”. Ebbe a mindenbe (időlegesen) beletartozik maga a vérző MSZP és a szerdai sajttájon Istvánffy által szintén a régi baloldal részeként aposztrofált Gyurcsány-párt, valamint a bázisdemokráciája fogságába esett LMP is. A Jobbik meg nem – ez jó hír.

Istvánffy – mint egy igazi politikus – többször is történelmi pillanatnak minősítette napjainkat. Elmondta, hogy bár a programot megannyi szimpatizánsi kéz és gondolat alakítja, azért a 2014-es választási program megalkotását szakértőkre bízzák majd. „Aktív, fejlesztő”, értsd jókora államot szeretnének, képviselnék a munkavállalókat, és persze új alkotmányt akarnak a „fideszes egypárti” alaptörvény helyett. Alapelveket, „világnézeti sarokköveket” fektetnek le, ezzel akadályozva meg, hogy „a politikai palettán ide-oda mozogjunk, mint a többi párt”. Aztán, ha a vezetés kitévedne a sarokkövek közül, a tagság majd jól visszaterelheti őt a kívánt útra. Kell ez az alulróljövőség, mondják, a baloldalisághoz, hiszen „ami felülről jön, nem tud autentikusan baloldali lenni”.

A 4K! Y-generációs. Megmagyarázzuk: a 4K! azt jelenti, hogy „Negyedik köztársaságot!”, az Y-generáció pedig „egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technológia száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet”, lásd még a Wikipédiát. Párttagokat az aktív civilekből regrutálna a 4K!, szavazókat pedig a csalódottak köréből, valamint a két nagy párt szimpatizánsai közül hódítana.

Nem tudjuk nem leírni: a sajtótájékoztatót vidám pillanattal ajándékozta meg egy kereskedelmi televízió riportere, aki – kérdés formájában – még egy 4K!-alakulásba is bele tudta szuszakolni az őszödi beszédet. Meg is tudtuk, hogy Istvánffy szerint is 2006 szeptemberével kezdődött Magyarország „permanens politikai válsága… Gyurcsánynak le kellett volna mondania”.

Alulról jön az új bal 1
Istvánffy András
Fotó: Kummer János

Ez tök komoly?

Micsoda?

A pártalapítás.

Miért ne lenne komoly?

Pénz és háttér nélkül, baráti körből pártot alapítani nem éppen sikerélménnyel kecsegtető vállalkozás. Igaz, egykor a Fidesznek, tavaly meg az LMP-nek is sikerült, de azok speciális pillanatok voltak.

A speciális pillanat most is itt van. Óriási parlamenten kívüli ellenzéki mozgalom indult el ebben az évben, amelynek nincsen politikai képviselete. Egyébként az LMP mögött a párttá alakuláskor nemcsak egy baráti kör, hanem komoly zöld és egyéb civil háttér létezett, sok tag a Védegyletben tevékenykedett vagy a Greenpeace körül mozgott. A 4K! is már négy éve működik, számos flash mobot szerveztünk és a Milla munkájában is részt vettünk. Tehát nem kocsmaasztal mellől indultunk. Illetve nem most indultunk onnan. A 4K! komolyan van gondolva.

Jól értettem, hogy 2014-ben a parlamentbe akarnak kerülni?

Nyáron döntöttünk úgy, hogy pártszervezésbe fogunk. Mégpedig azért, mert olyan szintű kiábrándultság uralkodott el a kormány politikájával és a parlamenti ellenzék tevékenységével kapcsolatban a társadalomban, hogy van esélye egy új pártnak. Ha nem egy új, baloldali erő csatornázza be ezt az elégedetlenséget, akkor a Jobbik profitál belőle.

Egyedül is meglehet az öt százalék?

Ha az új választási törvényben megmarad ez a küszöb, akkor reális esély van a bejutásra.

Nem lesznek bent a híradókban, az újságokban. Nem lesznek láthatóak.

Hasonló megjegyzéseket kaptunk, amikor a Milla egy kis Facebook-csoportként szerveződni kezdett, aztán csak eljutott a több tízezres tüntetésekig.

Az öt százalék több tízezernél odébb van.

Egyre nő az internet szerepe a tájékozódásban, de a következő három évben ettől függetlenül is ki tudunk majd lépni az ismeretlenségből. Nagy célokat kell kitűzni.

Alulról jön az új bal 1
Nagy András és Vekerdy Panni szóvivő, Istvánffy András koordinátor
Fotó: Kummer János

Ott volt a gombóc a torkukban a sajtótájékoztató alatt.

Igen, új nekünk ez a helyzet, új feladat ránk szegeződő reflektorok előtt beszélni.

A törvényektől kevésbé tartanak, mint a kameráktól.

Mert?

Aktivistáik szerda reggel suttyomban megmászták a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Pantheonját, és a szocreál szoborcsoport fölé „Elvtársak, tényleg vége!” molinót lógattak.

Azzal nem sértettünk törvényt, ugyanis nem követtünk el rongálást, destruktív tevékenységet. Akcióink során néha feszegetjük a közízlés határait, de törvényt soha nem szegünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik