Belföld

Szegedi éhségsztrájkolók: Hoffmann Rózsa egy éve játszadozik az idegeinkkel

A felsőoktatási törvénytervezet ellen 41 szegedi egyetemi hallgató éhségsztrájkolt a hétvégén. Az akció szervezőjével, Juhász Tamás Imrével beszélgettünk a Dugonics téri nagy tüntetés helyszínén nem sokkal azután, hogy befejeződött a 3 napig tartó éhezésük.


Fotó: Bozsó Krisztián

Hogy bírtad a három nap éhségsztrájkot?

Kerestem elfoglaltságot magamnak. Transzparenseket csináltunk a tüntetésre, gyártottuk a Hoffmann-egyperceseket és különböző programokat terveztem.

Mit ettél legelőször?

Sonkás rántottát palacsintával és teával.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a sztrájk során?

A hallgatók pozitívan és együtt érzően reagáltak, kritikát csak egy-két közszolgálati és jobboldali médiumtól kaptunk: éhezés helyett „diétának” nevezték az akciónkat.

Miért hagytátok abba a sztrájkot?

Nem hagytuk abba, csak határozatlan időre felfüggesztettük. Most bejárunk az óráinkra, ellátjuk tanulmányi kötelezettségünket amellett, hogy kiállunk a jogainkért.

Megérte?

Persze, nézzünk szét, hogy most a Dugonics téren a tüntetésen mennyien vagyunk. Remélem a pestin még többen leszünk és a szegediek lángját ezzel csak tovább tápláljuk.

Mik a főbb követeléseitek?

Legyen egy olyan személy a felsőoktatási törvénytervezet mögött, akinek még van hitele. Azóta, hogy Hoffmann Rózsa már egy éve játszadozik az idegeinkkel, nem ártana, ha végre elmenne. Viccnek tartom, hogy egy pedagógus végzettségű oktatási államtitkár és a hallgatók között szükség van egy harmadik személyre, Navracsics Tiborra, aki moderál.

Csak Hoffmann államtitkárral van problémátok?

Nyilván mögötte is emberek állnak, de már se őt, se az államtitkárságot nem tudom komolyan venni azok után, hogy az elmúlt évben számos felsőoktatási törvény koncepcióval álltak elő, és ezek folyamatosan eltértek egymástól: hol szigorúbbak, hol engedékenyebbek voltak.

Azóta, hogy elindult ez az országos tüntetési hullám, történt-e bármilyen kommunikációs szándék a kormány részéről?

Semmilyen, de ez részben annak is köszönhető, hogy az újságírók elég keményen sarkítják a az éhségsztrájkolókról kikerülő információkat: próbálnak minket hőbörgő fiataloknak feltűntetni, de csak meg kell nézni a Hoffmann egyperceseket, abból kiderül, hogy milyenek vagyunk.

A törvénytervezet mely pontjain változtatnátok mindenképpen?

Ne jelenjen meg a röghöz kötés, a bújtatott tandíj, az egyetemi autonómiának a felszámolása, és az se, hogy a hallgatói érdekképviselet egyetértési joga megszűnik a különböző egyetemi döntéshozó szervekben. Továbbá látni szeretnénk a következő tervezetben, hogy nem csak kikérték, hanem bele is építették a hallgatói és szakmai szervezetek véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik