Belföld

Megdicsérte a rendőrséget az ombudsman

Nem sérültek az alapjogok az idei október 23-i megemlékezések alatt.


Fotó: MTI / Soós Lajos

A korábbi években, de még az idén tavasszal tapasztaltakhoz képest is érzékelhető a pozitív változás a közterületi rendezvények rendőri kezelésében – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala kedden. A beszámoló szerint október 23-án az ombudsman munkatársai több budapesti tömegrendezvényen vettek részt megfigyelőként, és alapvető joggal összefüggő visszásságra utaló körülményt nem észleltek.

A rendőrség valamennyi rendezvényen nem pusztán biztosította a rendezvényeket, hanem elősegítette a gyülekezési jog gyakorlását. Az ombudsman egy korábbi jelentésében még az intézkedések arányosságát vitatta a meleg méltóság menetének rendőri biztosításában, az ellentüntetők elvonulásának indokolatlanul hosszan tartó akadályozásában. Ugyancsak a korszerű tömegkezelés módszereit hiányolta Szabó Máté a hagyományos, erőt demonstráló rendőri fellépésben – emlékeztetett a hivatal.


Fotó: Kummer János

A rendvédelmi dolgozók tavaszi-nyári tüntetéseinek esetében viszont az ombudsman már nem talált visszásságra utaló körülményt. „A rendőrség fellépésében és a parancsnoki intézkedésekben feltűntek a közvetítés elemei: a bontóbaltával vonuló, elvben tehát felfegyverzett tűzoltók láttán fel kellett volna oszlatni egy rendezvényt, ám ehelyett a rendőrség a szervezőkkel együttműködve elérte a bontóbalták letételét. Ez, illetve a hasonló alapjogbarát tömegkezelési megoldások elősegítik a gyülekezési jog gyakorlását ” – foglalta össze véleményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik