Belföld

Kinek jár élelmiszersegély?

Az idén is több milliárd forint értékben osztanak szét kekszet, lisztet, olajat és tésztát a rászorulóknak. A Hír24 annak járt utána, hogy kihez jut el a segítség.


Fotó: MTI

Több mint hárommillióan élnek Magyarországon létminimum alatt. Gyakori, hogy egy háromfős családnak, ahol egy eltartott gyerek is van, mindössze 69 700 forint az összbevétele (két bérpótló juttatás 57 000 forint, plusz 12 700 forint családi pótlék). A rezsi kifizetése, az étkezés és a gyerek iskoláztatása gyorsan kiüríti a családi kasszát. 350-400 ezren vannak kritikus helyzetben – mondta lapunknak Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet szóvivője.

EU-támogatás

Élelmiszersegély-program évek óta működik az országban. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az idén 3,8 milliárd forintot kapott az Európai Uniótól, hogy segítse a rászorulókat.

Hogy ki a rászoruló, azt a Vidékfejlesztési Minisztérium határozza meg. Döntése szerint a kisnyugdíjasok és a létminimum közelében élők köre kaphatja a lisztből, tésztából, olajból és kekszből álló csomagot. Az élelmiszersegélyben részesülő rászorulók kiválasztása helyi szinten, a települési önkormányzatok és a segélyszervezetek bevonásával történik – közölte Bíró Beatrix, az MVH szóvivője.

Több tonna étel

Az Ökumenikus Segélyszervezet legutóbb hétfőn, Miskolcon osztotta az EU élelmiszersegélyét. 2400 embernek fejenként tizenkét kilogrammos élelmiszercsomagot adtak. Idén országszerte összesen 2500 tonna tartós élelmiszert osztanak ki. Csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 703 tonna tartós élelmiszer kerül 90 település létminimum alatt élő rászorulójához, illetve kisnyugdíjasához.

Földessy Judit, a Miskolci Családsegítő Szolgálat igazgatónője a Hír24- nek elmondta: adatbázisuk van azokról a miskolci lakosokról, akik rossz anyagi helyzetben vannak, így közöttük osztják ki a segélycsomagot. Elmondása szerint nagyon örülnek a helyiek a lehetőségnek, hiszen évente kétszer kapnak élelmiszert, ami megkönnyíti a mindennapjaikat.


Fotó: MTI

Az utánértékesítés tilos

Bevett szokás volt idehaza, hogy többen próbálták pénzzé tenni a kapott élelmiszereket. Ezért, hogy ne lehessen azokat eladni, a csomagolásokon nagy betűkkel fel van tüntetve: „Kereskedelmi forgalomba nem hozható!”

Aki segíteni akar:

Az Ökumenikus Segélyszervezet hatodik éve vesz részt az EU-élelmiszersegélyek kiosztásában, tevékenysége kiterjed az ország összes megyéjére. Idén összesen 2500 tonna adományt juttat el 500 település mintegy 500 000 rászorulójához.

A segélyprogram több millió forintos járulékos költségét a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet teremti elő, ezért segélyprogramjához fogadnak adományokat a 11705008-20464565-ös számlaszámon ’hazai tevékenység’, a www.segelyszervezet.hu oldalon pedig online lehet támogatni a segélyezést.

Az EU-élelmiszersegély-programban részt vevő termékek köréről az MVH folyamatosan egyeztet a segélyszervezetekkel. A csomagban lévő termékeknek több szempontnak kell megfelelniük: fontos a hűtés nélküli eltarthatóság, a minél hosszabb szavatossági idő, a széles körű felhasználhatóság, hogy alapélelmiszer legyen és nem utolsósorban a megfelelő élvezeti érték.

Az adott településen kiosztott élelmiszerek összetételét – figyelembe véve segélyezési és logisztikai szempontokat is – az érintett segélyszervezet határozza meg.

A program céljára a már említett felhasználható keret értéke 3,8 milliárd forint, azonban az élelmiszerek ellenértékét az MVH idén nem pénzben, hanem intervenciós gabona átadásával fizette ki az EU döntésének megfelelően. A programban 132 358 tonna gabonát használhatott fel Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik