Belföld

Fizetnek a tüntetésért

A HÖOK új plakátján Hoffman Rózsa oktatási államtitkár a Felsőoktatás frissen ásott sírjára tapos.

„Kedves Hallgatók! A ME-HÖK közös felutazást szervez a Miskolci Egyetem hallgatóinak az október 27-i Budapesti Ftv. elleni demonstrációra. A ME-HÖK azoknak a hallgatóknak tudja biztosítani az utazás költségeit, akik ezen a felületen jelentkeznek 2011. október 24. 24:00-ig. Szóljatok mindenkinek, hogy minél többen legyünk! Üdvözlettel, ME-HÖK.” – tudatja a Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzatának weboldala.

Az ügyről a Magyar Nemzet Online megkérdezte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökét, aki semmi kivetnivalót nem talált a hallgatók felutaztatásában. A lap felvetésére, hogy erre közpénzt költenek, az elnök azt felelte, „ez a pénz az, amit a szüleink befizetnek”, nekik pedig a hallgatók érdekét kell képviselniük és pontosan erre is költik a pénzt.

Október 27-én a tervezett felsőoktatási törvény ellen tüntetnek a hallgatók. A diákok a burkolt tandíj és az úgynevezett röghöz kötés ellen tiltakoznak. A Miskolci Egyetem hallgatói önkormányzatának weboldalán a demonstrációt olyan plakát népszerűsíti, amelyen Hoffman Rózsa oktatási államtitkár tapos a Felsőoktatás frissen ásott sírjára. A tervezettel a rektori konferencia sem elégedett, a testület szerint az jelenlegi állapotában nem kínál megoldást a felsőoktatás valódi poblémáira.

A javaslatban meghatározott célok között ugyan a kormánnyal közösen meghatározott célkitűzések szerepelnek, ám az azokra adott válaszok egy része éppen a kívánttal ellentétes hatást váltana ki. A tervezet sem a tudományegyetemeknek, sem a főiskoláknak nem biztosítja a fejlődés lehetőségét: előbbiek számára nem garantálja a kiemelkedő teljesítmény támogatását, utóbbiakat pedig egyenesen elzárja a fejlődés lehetőségétől azzal, hogy a mesterképzésből kizárja őket.

A törvénytervezet bevezetője ugyan az európai egyetemek Magna Chartájára hivatkozik, amely deklarálja a teljes körű autonómiát, a szövegből azonban kiderül, hogy az intézmények mozgástere rendkívül korlátozott lenne, meghatározó kérdésekben valódi döntési kompetenciájuk megszűnne.

“Megállapítható, hogy a tervezet eredménye egy központilag közvetlenül irányított, a felsőoktatás tartalmi kereteit és mindennapi működését rendeleti úton szabályozó rendszer létrehozása lenne” – áll a Magyar Rektori Konferencia közleményében. Az intézményvezetők sérelmezik, hogy a működési keretekete valójában nem is a törvény, hanem rendeletek határoznák meg, amelyek tartalma egyelőre nem ismert.

“A rendeletek jó részének a törvényben lenne a helye. Összességében megállapítható, hogy a rendeletek részleteinek ismerete nélkül lényegi kérdésekről nem lehet társadalmi vitát folytatni. Úgy tűnik, hogy lényegében minden olyan kérdéskör ide került, amelyik a korábbi verziókban kritika vagy ellenvélemény tárgya volt” – szögezik le a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik