Belföld

Egyelőre nem térnek vissza a leselejtezett metrókocsik

Hat kocsi még üzemben tartható volna két évig, ha elvégzik a szükséges felújítást. Újabb vizsgálatok következnek.


Fotó: Neményi Márton

További részletes szakértői vizsgálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy a korábban kivont metrókocsik közül hatot újra forgalomba állítsanak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ kedden. A társaság a Blikk hétfői információjára reagált, miszerint újra forgalomba állítanák a nyáron leselejtezett 40 éves kocsikat.

A Központ közleménye szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Széchenyi István Egyetem szakemberei hat kocsin elvégezték a továbbüzemeltethetés eldöntéséhez szükséges minősítést. Annak eredménye szerint – a feltárt hibák kijavítását követően – mind a hat motorkocsi további két évig üzemben tartható.

A BKV elvégezteti a forgalomból kivont motorkocsik műszaki felülvizsgálatát is, ennek, valamint a szükséges műszaki beavatkozások mértékének és költségének ismeretében születik döntés az egyes motorkocsik újbóli forgalomba állíthatóságáról.

Gulyás Attila, a BKV metrós szakszervezetének elnöke állítja: mai állapotukban semmiképpen nem szállíthatnak utasokat a vagonok. Ráadásul jövőre újabb 37 kocsit kellene kivonni a forgalomból, de ezek kiesésével a BKV már nem tudná tartani a menetrendet. A BKV negyven metrókocsit vont ki a forgalomból május végén, miután a főpolgármester kijelentette: a régi szerelvények potenciális balesetveszélyt jelenthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik