Belföld

Molnár Csaba: Ez gazemberség

A gyurcsányisták, konkrétan a Demokrata Párt (Demokratikus Koalíció) kvázi frakcióvezetője úgy tartja, léteznek.


Fotó: Kummer János

A Demokratikus Koalíció úgy véli: van frakciója a magyar Országgyűlésben. Ezt Molnár Csaba egyelőre kvázifrakcióvezetőtől tudtuk meg az Országházban tartott sajtótájékoztatóján.

Ha valaki nem tudná, szombaton Gyurcsány Ferenc a várakozásoknak megfelelően bejelentette, hogy harcostársaival együtt kilép az MSZP-ből, megalakítja saját pártját, egyúttal tizedmagával képviselőcsoportot hoz létre a Házban.

Hogy még ma realizálódik-e a frakció, a Házszabály egy passzusának értelmezésén múlik. Ugyanis amennyiben “kilépéssel vagy kizárással” távoznak képviselők egy frakcióból, akkor fél évet karanténban, a függetlenek között kell tölteniük. Molnár Csaba viszont egy 1996-os precedensre hivatkozik. Tizenöt évvel ezelőtt az történt, hogy az MDF-ből távozó és az MDNP-t megalakító honatyák “átléptek” egyik frakcióból a másikba. Akciójukat az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága, majd maga a parlament is a házszabállyal harmonikusnak minősítette.

Molnár úgy véli, most is hasonló eljárásnak van helye.

A frakcióvezető “gazemberségnek, a jogállam elleni támadásnak” értékelné, ha Kövér László házelnök “adminisztratív akadályt gördítene” frakcióalakításuk elé. Továbbá azt mondja: egy ilyen lépés megmutatná, hogy a Fidesz fél az őt egyszer majd leváltó, formálódó demokratikus ellenzéktől. Újságírói kérdésre megjegyezte: egyre több a hajszál a Fidesz-hatalom “palacsintájában”, és “rossz a palacsinta hajszállal”.

Molnár kilátásba helyezte, hogy akadályoztatásuk esetén uniós testületekhez fordul “az ügy orvoslása miatt”.

Kövér László házelnök jelenleg külföldön tartózkodik, az új frakció ügyében – Molnár szerint – Lezsák Sándor házelnökhelyettes “köteles” haladéktalanul eljárni. Molnár a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy még a mai napon el akarják foglalni helyüket a “patkó szélén”.

A sajtótájékoztató után percekkel kezdődött parlamenti ülésen Lezsák Sándor bejelentette, hogy Kövér László intézi majd a DK-frakció ügyét – de csak miután október végén hazatér külföldi útjáról.

Ha Molnár Csaba tartja a szavát, akkor addig a Parlament folyosóján politizálnak majd, ahogy ő fogalmazott: “Ha nem beszélhetünk a Házból, beszélünk máshol.”

Kövér vélhetően elfogadja a DK érvelését, erre abból következtetünk, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ma jó munkát kívánt az új, a legnagyobb ellenzéki pártot kettészakító formációnak.

Molnár megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc hétfőn lemondott az MSZP pártalapítványa, a Táncsics Alapítvány vezetéséről. Az új frakció tagjai pedig – ez is Molnár értelmezése – az MSZP alapszabálya értelmében, mivel más pártba léptek be, elveszítették szocialista párttagságukat.

A Demokratikus Koalíció egyelőre Demokrata Párt néven működik, de “heteken belül” felveszi “igazi” elnevezését.

Az MSZP is reagált:

Gyurcsány Ferenccel együtt a gyurcsányizmus is távozott az MSZP-ből – értékelt hétfői sajtótájékoztatóján Tóbiás József, a szocialisták frakcióigazgatója.

Elmondta: az MSZP képviselőcsoportja hétfő délelőtt vita nélkül tudomásul vette Gyurcsány Ferenc és további kilenc képviselő kilépését, és egyetértett a párt választmányával abban, hogy a volt kormányfőnek és a vele együtt távozóknak “ott kellene hagyniuk” mandátumukat a szocialista pártnál, ez volna a tisztességes eljárás.
Az elválásról szólva úgy fogalmazott: az MSZP új lehetőséget kapott arra, hogy baloldali pártként határozza meg magát. “Sok sikert kívánunk a távozóknak, Gyurcsány Ferencnek egy SZDSZ, egy liberális párt megteremtésében” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik