Belföld

Mandátumlopással vádolják Gyurcsányékat

Úgy tűnik, hiába az előzetes fogadkozás, nem sikerül békésen elválnia az MSZP-nek és Gyurcsányéknak.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

“Amennyiben az újonnan alakuló liberális-demokrata párt hiteles politikai szereplő kíván lenni, nem kezdheti történetét lopott mandátumokkal létrehozott frakcióval. Ezeket a mandátumokat a választói akaratot felülírva, most ellopják az MSZP-től” – írja közleményében az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke. Egyúttal felszólítja azokat a képviselőket, akik nem kívánnak a párt parlamenti frakciójának tagjai lenni, azonnal mondjanak le képviselői mandátumukról, és adják vissza azt a Magyar Szocialista Pártnak.

Az elnök hozzátette, a most kilépni kívánó képviselők közül többen alig három-négyezer szavazatot kaptak választókerületükben. Ezek a politikusok gyenge teljesítményük ellenére a Komárom-Esztergom megyéből származó szavazatoknak is köszönhetik, hogy mandátumhoz jutottak az országos listáról. Azok a szavazatok azonban az MSZP-re érkeztek és nem egy új liberális pártra – írta.

Lukács Zoltán rámutatott: a megyei listákon parlamenti székhez jutott képviselőknek sincs joguk ahhoz, hogy a szavazatokat más párthoz vigyék. “Amennyiben a mandátumokat nem adják vissza annak a pártnak, amely a rá leadott szavazatok alapján azoknak tulajdonosa, akkor szó sincs itt új pártról, új frakcióról, új politikáról. Akkor csupán annyi történik, hogy nem egy, hanem tizenegy Szili Katalin fog ülni a Parlamentben. Akkor ugyanolyan mandátumtolvajok lesznek, mint az általuk annyiszor – éppen a mandátuma megtartása miatt – támadott egykori házelnök” – fogalmazott az MSZP megyei elnöke.

A politikus úgy vélte, ha az új párt tisztességtelen politikai eszközök alkalmazásával kezdi tevékenységét, az akadálya lehet, hogy az orbáni rendszer ellen szerveződő összefogásnak új, liberális pártként hiteles és kívánatos szereplői legyenek. “Legyenek bátrak, kezdjék úgy, ahogy az új pártok szokták. Építkezéssel, támogatók megnyerésével. Aztán a választáson, tiszta versenyben szerezzenek mandátumokat. A miénket meg adják vissza” – fogalmazott Lukács Zoltán.

A közlemény alapján tehát úgy tűnik, nem sikerül az a békés elválás, amelyet mind Mesterházy Attila, mind pedig Gyurcsány Ferencék, legalábbis az előzetes nyilatkozatok szintjén kívánatosnak tartottak. Gyurcsányék kilépésének napján Mesterházy már megemlítette, hogy a kilépőknek vissza kellene adniuk a mandátumukat, ugyanakkor jelezte azonnal, hogy ennek kikényszerítésére nincs jogi lehetőségük. Gyurcsányék egyébként már a kilépésük előtt leszögezték, a szakítás után nem hajlandóak lemondani a képviselői mandátumokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik