Belföld

Ünnep dugókkal

Az '56-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulójára emlékezik az ország.

Több mint félszáz megemlékezést tartanak országszerte az ’56-os forradalom és szabadságharc 55. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulóján. A Kossuth téren Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében reggel kilenckor felvonták a nemzeti lobogót. (Az államfő az 1956-os forradalom emléknapja alkalmából a Magyar Televízióban este ünnepi köszöntőt mond.) Az Országház a nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz és este hat óra között megnyitja kapuit az érdeklődők előtt.

Schmitt Pál a Parlament főbejárata elől kísérte figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát, miután elvonult a felsorakozott díszzászlóalj előtt. Az eseményre meghívottak között ott voltak a magyarországi diplomáciai testületek  képviselői, továbbá politikusok, közéleti személyiségek. A Kossuth Lajos téren néhány száz érdeklődő kísérte figyelemmel a ceremóniát a szemerkélő esőben. A forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepségen Bognár Szilvia népdalénekes énekelte el a Himnuszt.

Az Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport tüntetése és a Jobbik nagygyűlése mellett Budapestre ér a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton mezőnye, így komoly útlezárások lesznek, több BKV-járat menetrendje is módosul.

A 21-es és 21A buszok délelőtt a Svábhegy-fogaskerekű és a Normafa, illetve Csillebérc, KFKI megállók között közlekednek, a 212-es járatok a Boráros tér és a Thomán István utca között szállítanak utasokat. Az 5-ös és 178-as jelű buszok délelőtt a Döbrentei tér felé nem állnak meg a Dózsa György téren, délután 6 óráig pedig módosított útvonalon, a Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút útvonalon járnak. Szintén terelt vonalon (Kossuth tér-Deák tér) viszik majd az utasokat a 16-os, a 115-ös, a 7-es buszcsalád (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút) buszai, továbbá a 8-as és 112-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút).


2011 október 23 – Lezárások nagyobb térképen való megjelenítése

Az állami ünnepségekhez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV is csatlakozik, a 4-6-os vonalon futó Combinókban a forradalmat, a forradalmi eseményeket idéző bejátszások lesznek hallhatóak, a nagykörúti, valamint a kiskörúti villamosok megállóiban pedig a forradalmárok rövid, fényképes életrajzával ismerkedhetnek majd meg a járművekre várakozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik