Belföld

LMP: ’56 a nemzeti egység pillanata volt

1956, a diktatúrát kiszolgáló kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet - mondta Karácsony Gergely.

A Lehet Más a Politika ünnepi megemlékezésén a Műegyetemnél a párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a társadalom 55 év után sem tud mit kezdeni 1956-al. A Kádár-korszak kényszerű hallgatása hosszú évekre elzárta annak lehetőségét, hogy ’56-ról beszéljünk – mondta Karácsony Gergely, aki szerint 1956 ráadásul most megint távolabb van annál, mint ahogy azt 1989-ben bárki gondolta volna.

A frakcióvezető-helyettes szerint ’56 a nemzeti egység pillanata volt, mert a hazug diktatúrát a forradalom alatt is kiszolgáló törpe kisebbséget leszámítva, egységbe olvasztotta a nemzetet. Ezt példázta a Nagy Imre-kormány, amelyben benne volt a magyar politikai kultúra jobbik énjének minden szereplője.

1956-ből mégsem sikerült egységes nemzeti hagyományt szervezni, a mai politikai elit pedig méltatlan a forradalom örökségének továbbviteléhez. A társadalmi igazságosság nem lett a demokrácia része, a kétharmad a demokrácia utolsó elemeit is lebontja, visszalopakodik a diktatúra – tette hozzá az LMP frakcióvezető-helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik