Belföld

Jogokat követel Gyurcsány új pártja

A Demokratikus Koalíció frakciónak tartja magát. Molnár Csaba erről már tájékoztatta is Kövér László házelnököt.

A politikus szerint nekik nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük. Arra számítanak, hogy hétfőn – napirend előtt – már fel is szólalhatnak. Molnár Csaba a házelnöknek küldött levelében a Demokrata Párt frakciójának megalakításról számolt be, jelezve, hogy a párt nevének megváltoztatását követően a csoportosulás neve Demokratikus Koalíció lesz.

Molnár Csaba – egy 1996-os alkotmányügyi bizottsági határozatra hivatkozva – úgy vélte, rájuk is az érvényes, mint az MDF-ből távozó Magyar Demokrata Néppárt képviselőire. Szerinte az Országgyűlés vezetésének nincs más teendője, mint tudomásul venni döntésüket, kialakítani a Ház működésének új rendjét, így például a megváltozott ülésrendet. A Demokratikus Koalíció ezért hétfőre bejelentkezik napirend előtti felszólalásra – tette hozzá    Molnár Csaba. Tudatta azt is, hogy a tíztagú – rajta és Gyurcsány Ferencen kívül Baracskai József, Ficsor Ádám, Kolber István, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván alkotta – képviselőcsoport megalakításáról és a frakció létrehozásáról szóló házszabályi rendelkezésekről számos, Magyarországra akkreditált nagykövetet is tájékoztattak.

A politikus azt mondta, hogy frakcióvezető-helyettesnek Varju Lászlót választották. Kitért arra is, hogy mivel a házszabály szerint minden képviselőcsoportnak az összes parlamenti bizottságban tagságot kell biztosítani, a DK-tagoknak egyszerre két-két testületben kell majd dolgozniuk. A részleteket firtató kérdésre Molnár Csaba úgy válaszolt: arra számít, hogy a helyek elosztásakor tisztességes megállapodás születik a pártok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik